Sport

Wethouder Jan Zwiers opent damtoernooi bij Europees jeugdkampioen

Hoogeveen – Maandag is het Hoogeveen Open van start gegaan met een record aantal deelnemers van 136. Wethouder Jan Zwiers opende het toernooi namens de gemeente Hoogeveen. Hij roemde de organisatie voor het opzetten van het grootste zomerdamtoernooi van Nederland. “Wij zijn trots dat we in Hoogeveen een prachtig en grootschalig damevent hebben met een mooie mix van jong en oud. Het is fantastisch om te zien dat de dammers van heinde en ver Hoogeveen hebben gevonden.”

Namens de organisatie nam voorzitter Maarten Wichgers het woord en hij heette iedereen welkom voor de dertiende editie van het Hoogeveen Open. Vervolgens zette Jan Zwiers de kersverse Europees kampioen Roland Kreeft in het zonnetje. Kreeft pakte vorige week tweemaal goud op het EK. Zo werd hij kampioen in het reguliere toernooi en bij het sneldammen. Aan het toernooi doen veel jeugdspelers mee. Zo ook een mooi aantal van de Hoogeveense jeugddamclub. Zainal Palmans had namens de organisatie nog een leuk presentje voor de prijswinnaars van de Hoogeveense jeugd in de nationale kampioenschappen en de prijswinnaars van het jeugd-EK.

Na de openingszet van Zwiers kon het toernooi, onder leiding van de internationale arbiter Johan Demasure uit België, worden begonnen. Er werden veel overwinningen geboekt in de eerste ronde. Alle topspelers, Alexander Schwarzman, Guntis Valneris en Jitse Slump wonnen hun partijen. Schwarzman brak tegen Rob Knevel door naar dam. Valneris had Wim Koopman van Hijken DTC in een hekstelling en liet hem niet meer ontsnappen. Slump omsingelde het centrum van Fred Voorn en maakte het strategisch af.

De Hoogeveense topspelers schoten ook raak. Michel Stempher, vorige week werd hij knap tweede in het zomertoernooi van Brunssum, wist Aike Smid met een verfijnde aanval te tackelen. Rick Hakvoort won met combinatie naar dam tegen de Hoogeveense jeugdspeelster Elise Schouten. Natalia Sadowska had het zwaar tegen Primnath Goelab en won op het eind met een simpele combinatie. Ook Kreeft wist zijn partij winnend af te sluiten tegen Joop Briedé. Kreeft had snel de lange vleugel van zijn opponent vast gezet en heerste in het centrum. Na een zwakke afwikkeling van Briedé kon de Europees kampioen schijf- en partijwinst forceren.

Er waren een aantal verrassingen op de onderste borden. De gebroeders Kortleven, Bart Jan en Siebe, speelden knap remise tegen sterke opponenten Tom Knapen en Petra Duskova. Ook Hollandschevelder Jaap Hugen had een geweldige prestatie neergezet met een gelijkspel tegen Waldo Aliar. Aliar is meervoudig NK-finalist.

Het jeugdtoernooi is met negen deelnemers van start gegaan. De opkomende jonge damtalenten spelen net zoals de ‘grote jongens’ ook een partij met volledige bedenktijd. Zo kan een partij wel vier uur duren. De Hoogeveense Emmely Kruizinga won verrassend van Josef Zhang, de huidige Nederlands kampioen bij de welpen. Hugo Sikkenga wist zijn Tsjechische opponente  Ema Hanouskova te verslaan met een aantal kleine zetjes.

Het toernooi duurt tot en met zaterdag. De wedstrijden worden in de grote sportzalen van MFC de Magneet gehouden. De organisatie beschikt ook over live-borden. De vijf topborden kan men live op via de toernooiwebsite volgen. Alle informatie over het toernooi is te vinden op: www.hoogeveenopen.nl.

Foto: Nicole de Vries

Op de foto: Zwiers doet de eerste zet aan het bord van Kreeft

Geef een reactie