Sport

Zomerdamtoernooi met recordaanmeldingen

Hoogeveen – De dertiende editie van het Hoogeveen Open internationaal damtoernooi gaat maandag van start met een recordaantal inschrijvingen. Op dit moment hebben maar liefst 140 dammers zich ingeschreven. Het toernooi wordt voor de derde keer gehouden in de grote sportzalen van MFC de Magneet. Vijfvoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman maakt in deze editie zijn debuut. Ook de kersverse Europees jeugdkampioen, Roland Kreeft (16) uit Hoogeveen, zal zijn damkunsten vertonen.

Traditioneel vindt het zomerdamtoernooi plaats in week 33. Dit jaar wordt het toernooi van maandag 15 tot en met zaterdag 20 augustus gehouden. Zes dagen lang wordt er volop gedamd door jong en oud, recreatieve dammers en topdammers. In totaal worden er acht rondes gespeeld. Alleen op de dinsdag en donderdag vinden er dubbele rondes plaats. Een partij kan wel bijna 5 uur duren.

Van de 140 deelnemers zien we een aantal sterke grootmeesters op papier. Naast de voormalige wereldkampioen, die de hoogste rating heeft, doet ook Guntis Valneris uit Letland mee. Valneris gaat voor het eerst meedoen aan het Hoogeveen Open. Hij pakte in 1994 de wereldtitel en werd Europees kampioen in 1992 en 2008. Hij staat bekend om zijn geweldige rekenkracht. De derde geklasseerde speler, Jitse Slump, komt uit het Limburgse Landgraaf. Hij is al een tijd bezig om zijn grootmeestertitel te verkrijgen. Slump doet regelmatig mee aan het Hoogeveen Open. Vorig jaar werd hij derde. Zijn beste prestatie bij de senioren was een 9e plaats op het wereldkampioenschap in Yamoussoukro.

“Het recordaantal deelnemers komt niet zomaar aanwaaien”, zegt Gerard Bruins, organisator van het toernooi.  “We organiseren het al 13 keer achtereenvolgens. In 2010 zijn we voor het eerst gestart. In 2019 hadden we onze 10-jarige jubileum met 126 deelnemers. De afgelopen twee edities hadden we het zwaar door de corona-perikelen, maar ook toen hadden we rond de 100 deelnemers. Wij hebben in al die jaren een vast kern aan deelnemers opgebouwd en zijn komen keren regelmatig terug achter de damborden in Hoogeveen. Daar zijn wij erg blij mee.”

Ook wordt er weer een jeugdtoernooi georganiseerd met negen opkomende talenten. Het merendeel van de jeugdspelers dammen bij de Hoogeveense jeugddamclub. Zij zullen vooral ervaring opdoen om met lange partijen om te gaan.

Tijdens het toernooi spelen de vijf topborden op live-borden. Deze partijen zijn op de toernooiwebsite te volgen. Ook zullen een aantal deelnemers hun partijen semi-live invoeren. Daarnaast worden de uitslagen en de gespeelde partijen zo snel mogelijk op het internet gezet. Dit alles onder toeziend oog van internationaal toparbiter Johan Demasure uit België. Hij neemt dit jaar het stokje over van Frank Teer.

Alle informatie over het toernooi is te vinden op: www.hoogeveenopen.nl. Het is ook leuk om een kijkje te nemen op de speellocatie. De toegang is geheel gratis.

 

Foto: Jitse Slump werd derde in 2021
Foto gemaakt door: Zainal Palmans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen