Veel publiek bij eerste wedstrijden Prent dorpentroernooi

Voor de derde keer is het Prent Dorpentoernooi van start gegaan. Vrijdag 10 augustus 2018 mochten Noordscheschut en Tiendeveen en HODO tegen Elim het spits afbijten. Op sportpark De Meulewieke in Noordscheschut waren de toeschouwers in grote getale komen opdagen voor de eerste twee wedstrijden van dit toernooi.

(Door Klaas Veldhuis)

Noordscheschut – Tiendeveen 3-0

Beide zeker nog niet op volle oorlogssterkte, begonnen voorzichtig, op een grasmat die er ondanks de tropische zomer voortreffelijk bij lag. Er werden over en weer wat speldenprikken uitgedeeld, het spel speelde zich voornamelijk af op het middenveld. Na een kwartier spelen werd Tiendeveen voor de eerste maal echt gevaarlijk. Uncan dook op, vrij voor Zinger, maar Zinger bracht adequaat redding. Aan de andere zijde was het in de 25e minuut meteen wel raak bij de eerste de beste mogelijkheid. Na een voorzet vanaf rechts bracht Koster het leer in de doelmond, waarna het voor Kroezen een koud kunstje was om de 1 – 0 in het lege doel te schuiven. Aan beide teams was duidelijk te zien dat het de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen betrof, het baltempo was laag en keuzes, passes en aannames waren nog enigszins ongelukkig.

Na rust eenzelfde spelbeeld. In de 63e minuut dacht Tiendeveen dan echt langszij te komen. Na een prima aanval trok Boxma het speeltuig voor en Uncan werkte deze beheerst achter Zinger. Deze treffer werd echter afgekeurd, omdat Uncan vanuit buitenspelpositie raak schoot. Aan de andere zijde was het opnieuw wel weer meteen raak. Na een corner van Boer knikte Vos diagonaal de 2-0 tegen de touwen. Een kwartier voor tijd gooide Koster de wedstrijd in het slot, door met een zweefduik, a la Bep Bakhuis, de 3-0 eindstand binnen te knikken. Hierna kabbelde de wedstrijd voor richting het eindsignaal.Na negentig speelminuten klonk het eindsignaal. Voor beide ploegen een nuttige eerste oefenwedstrijd, waar voor beide trainers duidelijk werd dat er nog voldoende aan hun elftallen te sleutelen valt.

HODO – Elim, 1-2

De strijd tussen HODO en Elim was voor beide teams een jonge belevenis. De leeftijdsgrens lag vrij laag. Op deze manier hadden beide trainers dan ook de mogelijkheid op de nieuwe aanwas, veelal eigen jeugd, te zien spelen op het hoogste niveau. Er waren heel wat voetballiefhebbers afgereisd naar het Prent Dorpentoernooi in Noordscheschut. Een teken dat de supporters blij zijn dat het seizoen weer is begonnen. De warmte van de afgelopen dagen had heel sportief even ruimte gemaakt voor wat koelere lucht, zodat het een heerlijk voetbalweertje was voor zowel spelers als publiek.
Het begin was even aftasten voor beide elftallen. Pas in de 10e minuut was daar de eerste echte kans. Het was HODO welke hier gelijk goed mee omging en zo al snel op voorsprong kwam. Tom Prins mocht, na een corner van Mark ten Caat, de bal binnenkoppen. Elim kwam niet verder dan een aantal goede counters.
De gevaarlijkste kansen kwamen dus van HODO waarbij Dave Padding en Dennis van Veen de paal en lat troffen. HODO kon het overwicht van de eerste helft verder niet verzilveren waardoor 1-0 de ruststand was.
Elim was enige tijd zoekende, maar kwam onder leiding van de steeds beter voetballende Youri Benjamins beter in de wedstrijd. Er kwam meer druk wat direct kansen opleverde. Een van deze kansen leidde tot een corner waaruit Sander Hoogeveen de 1-1 mocht aantekenen. Gezien het spelbeeld op dat moment wellicht terecht.
Na mate de wedstrijd vorderde sloeg bij beide teams de vermoeid steeds meer toe. Deze gelijke stand zou waarschijnlijk voor het publiek naar ieders tevredenheid zijn, maar het liep net iets anders. In de allerlaatste minuut mocht Elim opnieuw een corner nemen waarbij het leer via een ouderwetse kluts voor de voeten van Sander Hoogeveen kwam. Die bedacht zich geen moment en liet keeper Marcel Pol kansloos. De eindstand werd dus last minute in het voordeel van Elim beslist.
Op zaterdag 11 augustus vervolgde het toernooi op sportpark De Boshoek in Hollandscheveld. Ook hier werden twee wedstrijden gespeeld en genoot het publiek van de aanwezige zon én de vele goals, vooral bij de wedstrijd tussen Pesse en SCN.

Hollandscheveld – Lutten, 1-0
Na een week voorbereiding stond de eerste test op het programma voor beide teams, aan beide kanten waren er nog een aantal spelers op vakantie en gaf dit de mogelijkheid voor nieuwe en jonge spelers om zich te laten zien. Vanaf de eerste minuut ging Lutten op zoek via Ewout Spijker naar de opening treffer.
Hollandscheveld probeerde wel te voetballen, maar hanteerde te vaak de lange bal waardoor er snel balverlies werd geleden. De eerste helft kreeg Lutten een aantal kleine kansen, maar Lennard Vos kon zijn doel schoon houden met hulp van een goed verdedigende Gerrit Vrieling. Na twintig minuten kwam Hollandscheveld er goed uit via de linkerkant, Bo Blokzijl passeerde zijn tegenstander en via een een-twee met nieuwe aanwinst Bertin Kiers, kwam hij vrij om een voorzet te geven. Helaas was er niemand voor de goal om af te werken. De bal kwam nog wel bij Robin Sikken, maar die schoot hoog over. Even voor rust kreeg Lutten nog een kans om op voorsprong te komen, back Nick Weekamp kwam goed voorbij Bryan Diphoorn en zijn voorzet werd net naast gekopt.
In de 74e minuut was het een goede pass van Joris Snippe die Robin Sikken zag vertrekken, de verdediging van Lutten onderschepte de bal, maar door een miscommunicatie kwam de bal alsnog in de loop bij Sikken. Hij liep alleen op de keeper af en schoot beheerst binnen laag in de linkerhoek. Na deze goal probeerde Lutten nog wel, maar kwam niet verder dat de 16 meter van Hollandscheveld. Aanstaande donderdag staan de kruisfinales op het programma op het sportpark van SCN. Hollandscheveld mag dan tegen de gastheren van deze avond spelen. Het SCN uit Nieuwlande won met 2-5 won van Pesse.

Pesse – SCN, 2-5

Nog maar net uit het vliegtuig gestapt en met de zon nog in de bol, is het startsein van het seizoen weer gegeven. Afgelopen week is voor veel clubs uit de regio de voorbereiding weer begonnen en voor SCN was de eerste wedstrijd, in het Prent Dorpentoernooi tegen sv Pesse.
Het eerste doelpunt viel in de twintigste minuut voor SCN. Bram Folkers, onthoud deze naam, kreeg op het middenveld de bal aangespeeld en speelde zich knap vrij, waarna hij in een rechte lijn richting doel kon en beheerst raak kon schieten. De 0-1 was geboren. Folkers speelt voor het eerst in de senioren en deze wedstrijd was het zijn debuut in het standaardteam.

Een paar minuten later was het echter raak voor sv Pesse. De goal kwam van Remmert Verbrugge, na defensieve foutjes van SCN. Na deze doelpunten ging het spel op en neer, maar in de 37e minuut was het wederom SCN dat scoorde. De bal viel rond de drukke zestien meter voor de voeten van Emiel Verweij. Deze schoot de bal de lucht in richting het doel, waarna de bal prachtig het doel in daalde, over de keeper heen, die als aan de grond genageld bleef staan. Vlak voor rust in de 45ste minuut werd de bal vanuit het middenveld van SCN over de verdediging van Pesse heen getild en Richard Guichelaar maakte dankbaar gebruik van de mogelijkheid om alleen op het doel van Pesse af te gaan. Richard joeg vastberaden de bal in de touwen. Zo konden de teams pauzeren met een 1-3 ruststand.
SCN kwam na de pauze met 3 wissels het veld op. Na ongeveer een kwartier spelen opende sv Pesse de score in de tweede helft. Het was wederom Remmert Verbrugge die scoorde. De stand kwam hierdoor op een nog overbrugbare 2-3.

Niet veel later stelde SCN wederom orde op zaken en het was weer Bram Folkers die scoorde. Pesse was gebroken en SCN kon nog een paar keer aanleggen, waarbij Folkers zijn hattrick compleet maakte door zijn derde doelpunt te maken. Hiermee heeft het toernooi gelijk zijn topscoorder tot dit moment.
Dinsdag 14 augustus gaat het spektakel verder. Om 19:00 uur spelen Tiendeveen en HODO tegen elkaar. Op datzelfde tijdstip trappen ook de winnaars van editie 2016 en 2017 af, voor de onderlinge strijd. Op het sportpark van sc Elim mogen Noordscheschut en Elim het tegen elkaar opnemen. Ook deze wedstrijddag is het wederom gratis toegang. Alle verslagen en de vele foto`s van huisfotograaf Marcel Uiterwijk, zijn te vinden op www.dorpentoernooi.nl