Sport

NK Dammen Vrouwen barst los in Hoogeveen

Hoogeveen –  Voor de eerste keer in de geschiedenis is Hoogeveen gastheer van het Basalt Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen. De Hoogeveense organisatie, onder aanvoering van de damvereniging DroomDamsters en met de hulp van het maatschappelijke project Fitter Brein, is maandag van start gegaan in het Klooster aan de Brinkstraat. Het NK duurt een hele week en op zondag vindt de finaleronde plaats.   

Het blijft niet onopgemerkt dat Drenthe weer een toptoernooi herbergt in de provincie. Onder de genodigden van de opening bevonden zich de Drentse gedeputeerde Henk Brink, de kersverse Hoogeveense wethouder Roelof Bisschop en Frans de Jonge als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dambond. Brink was zeer opgetogen dat er in Drenthe zo actief wordt gedamd en grote toernooien worden georganiseerd. Ook vond hij het prachtig dat het NK wordt geleid door de jongeren en complimenteerde Vera Brunink en de organisatie. Bisschop sloot zich aan bij de mooie woorden van Brink. Het damspel bij de Hoogeveense wethouder wordt in huize Bisschop nog af en toe op tafel gezet. Bisschop was ook te spreken over de samenwerking met Fitter Brein. “Het dammen is een prachtig spel om te beoefenen voor jong en oud. Het is niet alleen uitdagend, maar ook nog is gezellig om te spelen.” Bisschop is blij dat het NK in Hoogeveen wordt gehouden en kijkt er al naar uit om ook de volgende twee edities in 2023 en 2024 te mogen openen.

Toernooi-directrice Vera Brunink (18) begeleidde een goed gevulde damzaal door de opening heen. Zij heette de spelers, de sponsors en andere belangstellenden van harte welkom. De jonge organisator vond het spannend om de opening te doen. “Het was de eerste keer dat ik een toptoernooi mocht speechen. Het was spannend, maar ik kon er ook van genieten. De gedeputeerde en de wethouder gaven mij nog een schouderklopje.” Samen met Marlies Bijl, directrice van de ZorgZaak, partner van het NK, mochten Brink en Bisschop de openingszet doen aan het bord van organisator en speelster Nicole de Vries (18). Eigenlijk werd het een gezellige quatre-mains partij tussen die vieren,

Het Nederlands kampioenschap voor vrouwen bevat dit jaar voor het eerst twee categorieën: de hoofdcategorie en een categorie voor speelsters net iets onder het topniveau. Op deze manier is het mogelijk dat er maar liefst zestien vrouwen meedoen aan het titeltoernooi.

In de eerste ronde meteen een daverende verrassing: Vitalia Doumesh uit Alkmaar, de kampioene van vorig jaar, delfde het onderspit tegen debutante Luise Gabbert uit Bennekom, nog maar weer een extra bevestiging dat de nieuwe generatie topdamsters is opgestaan. De nieuwe generatie dammers worden ook door de Hoogeveense damclub, hofleverancier van het NK, geleverd met onder wie Nicole de Vries, Lisa Scholtens, Elise Schouten en Charell Schuller.

Voor Nicole de Vries was de eerste ronde niet zoals gehoopt tegen Munkhtuya Nasanbayar uit Leeuwarden. Al vroeg in de partij kwam ze een schijf achter na een combinatie, maar vocht als een Leeuw terug om nog een puntje eruit te slepen. “Ik baalde enorm van mijn fout in de opening. Gelukkig kon ik mij nog herpakken en was mijn tegenstander niet scherp genoeg in het afmaken.” Scholtens won wel haar openingsronde met een zetje tegen Tanya-Marie Cnossen uit Eindhoven. In de B-groep was er Hoogeveens succes voor Schouten die Rosanne Steenblik uit Grolloo versloeg in het eindspel. Schuller moest haar meerdere erkennen in de ervaren Barbara Graas uit Wormerveer.

De tweede ronde van het NK dammen voor vrouwen was een mooi onderonsje tussen De Vries en Scholtens. Beide jeugdige dames delen volgend seizoen een plek in het koningsteam van de damclub, dat na een aantal jaren afwezigheid terugkeert in de hoogste klasse van Nederland, de ereklasse. Nicole speelde eigenlijk dé perfecte aanvalspartij, waardoor Lisa steeds meer in de verdrukking kwam. Lisa bleef zich echter kranig verweren en op het allerlaatste moment vond ze nog het gaatje naar de remise.  In de B-groep mochten de Hoogeveners Schouten en Schuller ook tegenelkaar. Ze maakten er een ware strijd van. Schouten kreeg Schuller aardig in de tang, maar na een foutieve combinatie kon Schuller counteren. Ook dit resulteerde in de puntendeling.

Na de tweede ronde gaan Scholtens en Gabbert aan de leiding beiden met drie punten. In de B-groep gaat Schouten aan de leiding met Graas en Iepie Poepjes-Koopman.

Vandaag vinden er twee rondes plaats. Alles is live te volgen op de website van het NK: nkv2022.kndb.nl. Tot en met woensdag streamen Rick Hakvoort en Steven den Hollander elke avond via Youtube een prachtig NK-journaal. Vanaf donderdag zijn de heren zelfs live in de studio om de gehele dag verslag te doen van het topevenement. Door Zainal Palmans Foto: Jasmijn Scholtens

Geef een reactie