Hoogeveners halen gelijk en krijgen schadevergoeding

Assen/Hoogeveen/Staphorst: De eigenaar van een lokale nieuwssite in Staphorst moet aan een inwoner van Hoogeveen en zijn zoon een schadevergoeding betalen wegens smaad. Tevens kreeg de man een voorwaardelijke taakstraf van 20 uur.

De man had op zijn nieuwssite een artikel geplaatst met als titel ‘‘Inwoners waarschuwen voor geboefte’. Met dat geboefte werden de Hoogeveners bedoelt die langs de deuren zouden gaan om oude accu’s in te kopen. In het artikel werd geschreven dat de mannen ‘s nachts terug zouden komen om ‘de rest’ te halen. Bij het bericht werd een foto van vader en zoon geplaatst.

In eerste instantie had het Openbaar Ministerie (O.M.) de klacht geseponeerd maar daar namen vader en zoon geen genoegen mee. Via een zogenoemde Artikel 12 (Wetboek van Strafvordering) bepaalde het gerechtshof in Leeuwarden dat het O.M. toch tot strafvervolging over moest gaan.

De man uit Staphorst gaf toe dat hij de basisprincipes van nieuwspublicaties ‘hoor en wederhoor’ in dit geval niet had toegepast. Het verhaal ging ‘op de loop’ op Facebook en het bericht werd van de site gehaald en de man plaatste een rectificatie.

De politierechter was van mening dat de Staphorster niet alleen verantwoordelijk was geweest maar dat hij toch in zijn berichtgeving fouten had gemaakt die neerkwamen op smaad. (Bron: DvhN)

Geef een reactie