Opinie: gluurverhuur

Ik kan me voorstellen dat DOMESTA af en toe de tuinen controleert, zeker wanneer het asociale bewoners zijn. Een vuurkorf die brand of overhangende takken op de stoep vormen een gevaar. Verder ben ik de mening dat iedere bewoner een zekere vrijheid moet hebben in de inrichting van een tuin. Ook moet de huurder zich in de woning netjes gedragen, maar er moet wel geleefd worden. De tuin is immers een plek van ontspanning en liefhebberij.
Eén huurder wil liever zo weinig mogelijk onderhoud en bekleed zijn tuin volledig met tegels. De andere huurder is meer een liefhebber van een wilde tuin met veel planten en bloemen. Dat is immers ook goed voor de insecten. Ik ben zelf ook een natuurmens en wil liever een tuin vol leven. Zulke tuinen worden ook door de overheid gepromoot om meer water op te vangen en een rijkere biotoop voor leven te creëren. Ook de verhuurder DOMESTA doet zich graag milieubewust voor. Zo zijn termen als duurzaam bouwen en ecologisch beheer stokpaardjes bij deze ‘sociale’ verhuurder. Helaas openbaart zich dat niet in hun tuinbeleid. Recentelijk kreeg een huurder het predikant toptuin. Deze tuin bestond grotendeels uit aarde met her en der wat losse bloemperkjes. Op zo’n tuin is niets op tegen, als de huurder dat wil.
In ‘mijn’ eigen tuin heb ik veel bomen gekortwiekt op verzoek van de buurvrouw, maar ook
om meer licht te creëren. Door de bomen te wieken komt er meer licht van de straatlantaarn in mijn tuin. Dat weert inbrekers af, hoop ik. De beveiliging van de standaardsloten van DOMESTA schiet tekort. Dat bestaat uit sleutels die overal gedupliceerd kunnen worden.
Deze takken heb ik deels opgestapeld zodat er een prettig verblijf voor egels kan ontstaan.
Vooral in de winter zoeken die beschutting. Ook heb ik een vijvertje in mijn tuin gedaan.
Voor de vogels. Die kunnen er dan in badderen en drinken. Mooi al die mussen die komen.
Dus wat mij betreft bloei en groei. Helaas is er dan weer een andere buurman die gaat klagen.
Het zijn bejaarden en die hebben de hele dag niets te doen. Hun tuin bestaat ook vooral aan aarde met her en der een boompje. Daar is ook niets op tegen. Maar zeur dan verder niet.
Uiteindelijk ontstaat er een soort neurotische controlesfeer bij de verhuurder en huurders.
Ook uit documentatie van DOMESTA kreeg ik de indruk dat men streng toeziet op de tuinen.
Regelmatige controles, zelfs dreigingen met rechtszaken. Dat bederft mijn tuinplezier aanzienlijk. Reden voor mij om toch maar wat op te ruimen in de tuin. Zo heb ik een klimplant verwijderd die op het hout groeide. Een steentje viel er uit. Dit is door een medewerker hersteld die zich nog afvroeg of ik verder nog herstel doe. Blijkbaar vindt DOMESTA het prettig als de huurder zelf veel kosten in de tuin steekt. Ik heb de medewerker dan ook duidelijk gemaakt dat investeren in deze tuin voor mij niet motiverend is. Bovendien ben ik door de verkoop van mijn jaren zestig flat wegens overlast en nu huren bij DOMESTA van de regen in de drup geraakt, ook mede door zaken als hoge huren. Wellicht had ik mijn koopflat beter kunnen aanhouden. Maar dat kan ik niet terugdraaien. Hopelijk dient zeer weer wat anders aan. Ik vraag me af. Moet ik me laten intimideren ? Of toch maar het huurbeleid accepteren ? Zo heb ik veel van de gesnoeide bomen verwijderd, elke keer dat de groene bak wordt opgehaald doe ik er iets in. Dat raakt dus snel vol. Vorige week sneed ik een diepe wond in mijn vinger en die is verzorgd. Inmiddels zag ik ook wel dat in voor- en achtertuin het groen tussen de tegels schoot. Ik meen dat deze week de groene bak weer leeg was en ik kon aan de gang. Mij maakt dat niet uit, maar ik weet dat DOMESTA zich stoort aan ‘onkruid’. Gisteren echter een belletje. Ik ging naar beneden en trof een controlekaartje aan van DOMESA dat mijn tuin niet in orde is, ondermeer werd gewezen op de bruine heggen in de voortuin die zijn aangetast door de mot. Ik doe de deur open en maak de beheerder duidelijk –die in gesprek is met andere bewoners- dat de dode heg nog stamt uit het tijdperk van de vorige huurder. De beheerder keert op dat punt op zijn schreden terug. Ik zei hem dat ik me irriteer aan hun manier van doen en dat ze achter over mijn schutting hebben staan te turen. Ik heb de opzichter gemeld dat ik me niet stoor aan de bruine heggen, maar dat de verhuurder ze zelf eventueel mag weghalen. Een rij had ik al weggehaald op verzoek van een buurman. Het over de schutting kijken bij tuinen door de verhuurder, waarvan de opzichter een vertegenwoordiger is, is een schending van de privacy en schaadt het woongenot aanzienlijk. De opzichter meldt dat hij zich privé mijn grieven kan voorstellen, maar dat ie slechts uitvoerder is. Een en ander heeft mijn plezier in de tuin verder doen verkloten. Ook stoor ik me aan het automatisme van direct de kaart in de bus doen, ga eerst in overleg. !
Inmiddels heb ik een en ander verwijderd uit de tuin, zelfs plantjes met gele en roze bloemen.
Is dat nu onkruid ? Of ziet DOMESTA in elk stuk nieuw groen tussen de aarde onkruid. ?
Of is onkruid gewoon een plant die DOMESTA niet wenst en het daarom als onkruid ziet?
Verrek ik zie op foto’s die ik na het onderhoud heb gedaan nog wat groen tussen de tegels ?
Ze komen 14 juli a.s. weer controleren staat op de kaart. Kom ik nu voor de rechter ?
Zou dit in de ogen van DOMESTA natuur zijn of onkruid d.w.z. planten die ze niet willen.
Ik vrees ook dat ik planten heb gemold die wellicht niet onder het mom van onkruid vallen ?
Ik durf maar niet veel natuurlijk groen meer te laten groeien ten dienst van de natuur.
Ik laat de boel de boel. Voor mij is het plezier verloren om iets in de tuin te investeren en extra groen te planten. De tuin zal verder worden uitgekleed. Ik besteed er geen geld aan.

Ik adviseer DOMESTA dit weekend maar eens het onkruid in eigen gelederen te delgen.

Ronald Wilfred Jansen

WWW.RWJ-PUBLISHING.COM

Deel dit bericht!

Geef een antwoord