Pesse vrouwen kampioen van de derde klasse

PESSE – Pesse vrouwen is dit seizoen kampioen geworden in de derde klasse en daarmee heeft het elftal van Stoffer-Remmelt Kats, Roy Schraa, Daniel Nijenmanting, Ingrid Strijker en Jordy Blokzijl promotie afgedwongen naar de tweede klasse.

Exact twee jaar geleden stond vrouwen 1 onderaan in de derde klasse en leek de ploeg opgedoekt te worden vanwege te weinig dames. De huidige staf slaagde er echter in om een elftal bij elkaar te krijgen, waarna het team uitgroeide tot een gezellig team gekoppeld aan goede prestaties. Daardoor promoveert de damesafdeling nu voor de derde keer in haar historie naar de tweede klasse. De laatste keer dat dit gebeurde, was exact tien jaar geleden onder de toenmalige trainer Wilco Kramer.

Het begon allemaal in juli 2020 toen het nieuwe damesteam graag vroeg wilde starten aan de voorbereiding om weer heerlijk te voetballen en elkaar te leren kennen. Na een goede oefencampagne werd er gestart aan het seizoen en ook deze start verliep goed met twee overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag. Daarna gooide Corona helaas roet in het eten, waarna het seizoen werd afgemaakt door het hele jaar door te trainen in twee- of viertallen.

In de zomer van 2021 mochten er vervolgens eindelijk weer wedstrijden gespeeld worden en ook nu verliep de voorbereiding goed met onder andere een overwinning op een tweedeklasser. Ook de poulefase van de beker werd overleefd, waarna de competitie startte met een thuiswedstrijd tegen Klazienaveen dat later in het seizoen een van de grootste concurrenten bleek. Deze wedstrijd werd verdiend met 3-2 gewonnen. Op 2 oktober leed Pesse de eerste nederlaag van de competitie in Meppel (4-1). Daarna volgden vijf (Musselkanaal, Drenthina, VVAK, Achilles’1894 en ACV) overwinningen totdat Corona weer roet in het eten gooide. Tussendoor vloog het team ook nog uit de beker doordat het thuis onnodig met een minimaal verschil van eersteklasser Winsum werd verloren: 1-2.

Corona leek dus net als in het eerste seizoen spelbreker te worden, maar uiteindelijk mocht er in februari weer gevoetbald worden. Dit keer waren de uitslagen in de aanloop naar de herstart van de competitie matig, maar dat bleek gelukkig geen afspiegeling van de tweede seizoenshelft.

Eind februari werd de competitie herstart op een maandagavond met een thuiswedstrijd tegen Staphorst. Deze werd op overtuigende wijze gewonnen met 9-1, waarna de topper tegen Hollandscheveld op het programma stond. Bij winst was Pesse periodekampioen, maar de thriller eindigde onbeslist: 4-4. Een week later werd de eerste prijs alsnog gepakt door een thuiszege op JVZ: 5-2. Ook ACV werd met 9-1 verslagen, waarna de uitwedstrijd tegen concurrent Klazienaveen volgde. In het eerste halfuur was het overleven geblazen, maar we konden met een 1-1 ruststand opgelucht ademhalen en met wat omzettingen kwam Klazienaveen er in de tweede helft niet meer aan te pas: 1-3 winst. Ook JVZ, Meppel en Staphorst konden vervolgens de Pesse-trein niet stoppen richting de titel. Daardoor kon Pesse vier wedstrijden voor het einde in de thuiswedstrijd tegen Hollandscheveld al kampioen worden. Een vroege tegengoal en een weergaloze keepster hielpen Hollandscheveld in het zadel om met zijn allen op eigen helft te staan en de bal steeds blind naar voren te roeien en in blessuretijd nog een keer toe te slaan: 0-2 nederlaag.

De dames kregen echter een week later een nieuwe kans en dit keer was het wel raak. Ook tegen VVAK ging het moeizaam, maar nadat Pesse in de tweede helft via een eigen doelpunt op voorsprong kwam, was de ban gebroken en liep Pesse eenvoudig uit naar een 5-0 overwinning. Dat zorgde ervoor dat het kampioenschap tot in de late uurtjes gevierd kon worden op Sportpark de Marke. Twee dagen later kon bij een overwinning op Achilles’1894 ook de tweede periode gepakt worden en daarmee alle prijzen te pakken, die er te pakken vielen in deze competitie. Pesse voetbalde frank en vrij naar een 2-5 overwinning in Assen.

Op zaterdag 4 juni stond alweer de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. Op verzoek van de speelsters werd de opstelling bepaald aan de hand van lootjes trekken. Daardoor stond bijna iedereen op een andere plek. Zo stond keepster Susanne in de spits en verdedigde Janine in de eerste helft het doel. Pesse begon nog wel goed door op 0-2 voor te komen, maar in de tweede helft gaf het de voorsprong uit handen en verloor het uiteindelijk met 3-2.

Daardoor sloot Pesse de competitie in de derde klasse af met 43 punten uit 18 wedstrijden en had het vier punten meer dan nummer twee Klazienaveen. Komend seizoen komt Pesse uit in de tweede klasse. Ook zal Pesse komend seizoen een tweede damesteam hebben dat uit gaat komen in de vierde klasse. De gehele MO19 gaat over naar de senioren en daarnaast komen Marjolein Hadders, Pleun Busstra en Marieke Hup van eersteklasser Vitesse’63 terug naar Pesse.