Algemeen

Bijeenkomst voor vrijwilligers over rouw en verlies

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met rouw en verlies. Maar als je als vrijwilliger in de ouderenzorg werkt, is de kans groot dat je ook geconfronteerd wordt met verdriet van de ouderen waarvoor jij je inzet. Daarmee omgaan is niet altijd gemakkelijk.

Speciaal voor de vrijwilligers werkzaam voor Woonzorgcentrum De Westerkim, Treant Zorggroep en NNCZ (locaties gemeente Hoogeveen) organiseert Vrijwilligerscollege in het voorjaar en najaar van 2022 bijeenkomsten. Indien bijeenkomsten ruimte bieden, zijn vrijwilligers van andere organisaties ook van harte welkom.

 

De bijeenkomst op 28 juni a.s. biedt vrijwilligers handvatten over hoe je het gesprek kan aangaan als je ziet dat iemand verdrietig en waarvan je weet dat hij in rouw is. Soms kan ineens oud verdriet naar boven komen van bijvoorbeeld het verlies van een zoon of dochter, die op jonge leeftijd is overleden.

Verlies hoort bij het leven en praten erover helpt, het kan de emotionele pijn verzachten. Rouwen betekent dat er liefde was. Als er een groot verlies is, dan blijft dat altijd. Het verlies is een onlosmakelijk deel van iemands leven geworden. Het is helend als daar aandacht voor is. Maar in het gewone leven is dat niet altijd makkelijk. Mensen vinden het zelf vaak moeilijk om erover te vertellen of er wordt door anderen niet naar gevraagd.

 

Vrijwilligers kunnen ouderen helpen met het erkennen van verdriet in de wetenschap dat ook rouwen voor ieder persoon een uniek en een oneindig proces kan zijn.

Mirjam Schouten is maatschappelijk werker bij de SWW en mede-eigenaar van praktijk Rouwvleugels. Mirjam is zeer ervaren met dit onderwerp en wil graag haar kennis en ervaring met vrijwilligers delen.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 28 juni a.s. tussen 19.00-21.00 uur bij Woonzorgcentrum De Westerkim, Griendtsveenweg 11 te Hoogeveen. Aanmelden voor deelname graag voor 23 juni a.s. via mail naar vc@vrijwilligershoogeveen.nl of telefonisch via 0528 278 855 (receptie SWW).

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: