Algemeen

Eerste editie “Short Battlefield Tour” Hoogeveen en omstreken: informatief en leerzaam

De Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken organiseerde in samenwerking met plaatselijk historicus Albert Metselaar een “Short Battlefield Tour” in de omgeving van Hoogeveen. Een kleine groep veteranen en belangstellenden verzamelde zich bij het Oorlogsmonument aan de Zuiderweg in Hoogeveen om zich te laten informeren over de gebeurtenissen in en rond Hoogeveen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nadruk lag deze eerste editie op de periode kort vóór en tijdens de bevrijding van Hoogeveen in april 1945.

De Battlefield Tour voerde langs vier verschillende locaties in en rond Hoogeveen waar de deelnemers uitleg kregen over de gebeurtenissen en de monumenten die ter nagedachtenis aan de betrokkenen van toen zijn opgericht.

 

Na een algemene toelichting op de situatie van toen in het noordelijk deel van Hoogeveen gaf Albert Metselaar uitleg over de drie zuilen met plaquettes die het Oorlogsmonument vormen. Naast de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei worden hier sinds vorig jaar ook de oorlogsslachtoffers in voormalig Nederlands-Indië herdacht.

Bij het gemeentehuis van Hoogeveen vertelde Metselaar over de rol van de Belgische SAS en de Canadese Manitoba Dragoons rond de bevrijding van Hoogeveen bij het kleine monument voor deze eenheden. Uiteraard was daar ook aandacht voor het verzetsmonument dat er al sinds mei 1949 staat. Met het sinds 2021 geïnstalleerde Anjerperk voor de Hoogeveense Veteranen en de volgroeide bomen die er ooit ook geplant zijn ter ere van militaire eenheden vormt deze centrale plek in Hoogeveen veel meer dan één herdenkingsplek. Het verdient daarom een passende naam die voor een ieder tot de verbeelding spreekt. Met “Het Herdenkingspark” geeft deze locatie de eer dat aan die mensen voor wie de monumenten en het Anjerperk zijn opgesteld toekomt.

Bij het monument aan de Wijsterseweg kwam de rol van de Franse parachutisten aan bod die tijdens de operatie “Amherst” verspreid ten noorden van Hoogeveen landden en onderdak vonden in de boerderijen. Dat bleek later ernstige gevolgen te krijgen voor de bewoners van de boerderijen; de namen op het monument maken dat duidelijk.

In Spier werd stilgestaan bij het monument voor de twee gesneuvelde Franse militairen en veertien van de Wijsterseweg afgevoerde burgers die ca. 300m ten noorden van Spier op 10 april 1945 door de Duitsers gefusilleerd werden.

Deze Battlefield Tour werd afgesloten in Hollandscheveld bij café Mol dat vanaf 11 april 1945 door de plaatselijke Binnenlandse Strijdkrachten als hoofdkwartier gebruikt werd. Hier vertelde Metselaar over de gebeurtenissen kort na de bevrijding van Hoogeveen en omstreken zoals het arresteren, verhoren en afvoeren van vermeende NSB’ers.

De voorzitter van de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken Glenn Bloemberg gaf nog een toelichting over het veteranenbeleid binnen de gemeente en de provincie Drenthe. Daarbij werd ook gesproken over het uitblijven van de Drentse Veteranendag en het voornemen van de provincie om een herdenkingsbos voor veteranen aan te wijzen. Beide, wat Bloemberg betreft, binnenkort onderwerp van discussie met de provincie.

Deze eerste, en geslaagde, Battlefield Tour krijgt in het najaar een vervolg. Ook dan is het weer mogelijk voor veteranen en andere belangstellenden om deel te nemen aan een informatief programma over een stuk (krijgs)geschiedenis van Hoogeveen en omstreken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen