Sport

Twee Noordelijke schaaktitels voor Hoogeveense jeugd

Hoogeveen – Het Open Noordelijk jeugdkampioenschap schaken stond zaterdag voor het eerst op het programma. Twee Hoogeveense schakers kwamen met een hoofdprijs naar huis. Noël Koene was de sterkte in de C-categorie en Besher Mousa werd kampioen in de categorie G.

 

In totaal gingen vier Hoogeveense schakers zaterdag naar Groningen. Jaap de Vries had al een tijdje geen toernooien meer gespeeld. Desondanks wist hij toch enkele partijen in de gezamenlijke C en D-groep te winnen. Tim Bulthuis speelde ook in deze groep. Tim zit pas een jaar op schaken. Hij heeft al eerder laten zien over talent te beschikken, maar mist nog een beetje de theoretische achtergrond. Hij zat ook en de C/D-groep en moest tegen veel oudere en meer ervaren spelers. Toch wist hij een mooie plaats in de middenmoot te behalen.

Noël Koene was op papier favoriet in deze C/D-groep. Deze favorietenstatus maakte hij meer dan weer. Na zes van de zeven ronde had hij de titel al zo goed als binnen. In de laatste ronde kwam hij nog even in de problemen, maar een eindspel met een pion minder wist hij toch makkelijk remise te schuiven en daarmee de titel binnen te halen.

 

Besher Mousa leek ook onbedreigd naar de overwinning te gaan, maar een nederlaag in de voorlaatste ronde dreigde de strijd nog spannend te maken. Zijn tegenstander voor de hoofdprijs naderde tot op een half punt. Besher liet echter zien uit het goede hout gesneden te zijn. Hij speelde erg geconcentreerd in de laatste ronde. Toen zijn tegenstander een klein foutje maakte was hij er als de kippen bij om daarvan te profiteren en het kampioenschap binnen te slepen.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: