juni 2017
Algemeen

Bijna 1 op de 3 Drentse woningen heeft zonnepanelen: in Hoogeveen blijft men hier ruim onder

Drenten kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn panelen te vinden op 29,1% van de Drentse woningdaken. In geen enkele provincie is dit percentage zo hoog. Westervelders zijn de grootste liefhebbers van zonne-energie. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor.

Drenthe telt volgens de meest recente data zo’n 64.900 woningen met zonnepanelen, een stijging van 120% ten opzichte van 2017. Toen ging het om 29.500 installaties op woningdaken.

“We hebben gebruik gemaakt van de meest recente cijfers, maar die zijn van juni vorig jaar. Door de sterk gestegen gasprijs zal het aantal dus nu nog hoger liggen. Let wel op dat je zelf jouw zonnepanelen inschrijft bij energieleveren.nl. Dan weet netbeheer Nederland dat je energie gaat terugleveren. Op die manier komt de verrekening dan ook op de energienota terecht. Maar check het altijd nog goed in het domein van de energiemaatschappij”, aldus Independer energie-expert Joris Kerkhof.

Hoeveel zonnepanelen liggen er in jouw gemeente? Duik in de uitgebreide zonnepanelen kaartjes van Independer.

Westerveld koploper van Nederland 

Westervelders hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Drenthe én Nederland. Op 38,4% van de woningdaken zijn hier zonnepanelen te vinden, in geen enkele Nederlandse gemeente is dit percentage zo hoog. De top 5 Drentse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  • Westerveld (38,4% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • Midden-Drenthe (37,3% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • De Wolden (37% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • Tynaarlo (35% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • Coevorden (33,2% van de woningen heeft zonnepanelen)

Grootste stijging in Meppel

Meppel telt volgens de meest recente data 3.582 woningen met geregistreerde installaties, een stijging van 153,1% ten opzichte van 2017. Dit is relatief gezien de sterkste stijging. Ondanks deze sterke toename, heeft Meppel naar verhouding nog steeds het laagste percentage woningen met zonnepanelen van Drenthe (22,6%).

Andere gemeenten binnen de provincie waar het aantal geregistreerde zonnepanelen sterk steeg zijn Emmen (+145%), Tynaarlo (+144,2%) en Aa en Hunze (+132,3%).

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: