Opinie: van toptuin naar floptuin en de benepenheid van Domesta

Wegens overlast mijn koopflat verkocht, geconfronteerd met het moderne ‘sociale’ huurwezen. Ik was onaangenaam verrast dat een medewerker die ik in ‘mijn’ huurwoning van DOMESTA had ontvangen voor een geheel andere kwestie dan de tuin bij het naar buiten lopen met de vinger wees op wat onkruid.

Blijkbaar had hij geen oog voor de bloemen. De tuin stond er verder goed bij en ik ben liefhebber van een bloeiende tuin met veel leven. Zeker nu het voorjaar er is en vogels zoeken naar insecten en door droogte belangrijk is dat planten water vast houden. Ik voelde me door de vingerwijzing in mijn privacy en waardigheid geschaad na gastvrij te zijn geweest voor een medewerker van DOMESTA. Eigenlijk beste wel vernederend. Ik ben van mening dat een huurder zijn woning goed moet onderhouden (niets afbreken e.d.), maar bij de inrichting van zijn of haar tuin ter ontspanning een zekere vrijheid moet hebben. Bovendien moet een verhuurder ook oog hebben voor het milieu.

“Bij veel van onze huurhuizen hoort een tuin. Je kunt daarin naar eigen smaak tuinieren en natuurlijk volop genieten. Wij verwachten dat je de tuin goed onderhoudt. Als jouw tuin niet netjes is, spreken we je hierop aan”, aldus DOMESTA op haar website. Anderzijds heeft DOMESTA haar mond vol over duurzame leefomgeving en CO2 uitstoot. Behalve met hoge huren vangen en een sociaal gezicht optrekken houdt ze zich bezig met benepenheid. Regelmatig loopt er dan ook hun beheerder rond die toeziet op de tuinen van de huurders. Bij tijd en wijle mag een huurder zich prijzen met een presentje en een bord in de tuin met de vermelding ‘toptuin’ en via de nieuwsbrief van de woningbouwcorporatie in Hoogeveen vermelden dat de huurder zich stoort  aan andere huurders die hun tuin verwaarlozen. Een toptuin is dan een keurig bloemenperkje me veel zand en zonder ‘onkruid’. Onkruid is echter als definitie elke bloem en plant die men op een plek niet wilt. Onkruid is flora, nuttig, verbetert de grond en het schoonmaken van de tuin met azijn is schadelijk voor het milieu. Ik hoop dat elke huurder met een  eigen tuinsmaak, houdt van ecologisch tuinieren en insecten- en vogelleven in hun door de woningcorporatie afgekeurde tuin het bord: floptuin te plaatsen. Ik hoop dat DOMESA de ecologische tuin toestaat, maar de huurder wat meer vrij laat in zijn/haar keuze. Wil een huurder liever vooral steen en zand. Prima. Mijn keuze is het niet. DOMESTA kan verder beter meer tijd investeren in meer betaalbare sociale goede woningbouw en de bestrijding van overlast, waarbij de politie meer handhaving moet tonen, dan constant met de vinger wijzen naar tuinen van huurders die zo in hun woongenot worden geschaad.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

http://www.rwj-publishing.com/

Deel dit bericht!

Geef een antwoord