Algemeen

Titus Brandsma opening op Prof. Titus Brandsmaschool

Hoogeveen – Wie was professor Titus Brandsma? Waarom wordt hij heilig verklaard?

Moeilijke vragen waar de kinderen vanmorgen tijdens de opening van de Titusweken antwoord op hebben geprobeerd te krijgen. Pater Titus Brandsma heeft tijdens de Tweede Wereld oorlog zich verzet tegen het nazi-bewind. Hij ging ter voet door heel Nederland bij de kranten langs om aan de redacteuren te vertellen dat ze advertenties van de NSB’ers moesten weigeren. Titus geloofde in persvrijheid en ging voor de waarheid en niet voor propaganda. Helaas is dat heden ten dagen nog steeds nodig, gezien de oorlog die zich op het moment in Oekraïne afspeelt.

Omdat Titus zich verzette tegen het nazi-bewind werd hij op 19 januari 1942 opgepakt en gedeporteerd naar het concentratiekamp Dachau. Helaas is Titus daar ook gestorven.

Op zondag 15 mei 2022 gaat Paus Franciscus in Rome Professor Titus Brandsma heilig verklaren. Een hele bijzondere gebeurtenis. De komende twee weken gaan we op school hier veel aandacht aan besteden. Er is al een eigen Titus Brandsmasong gemaakt, de klassen hebben een eigen Tituskaars gekregen en er wordt een mooie Tituskrant gemaakt. In Nederland kennen we allemaal Sint Nicolaas en Sint Maarten maar straks hebben wij een eigen Sint Titus. En daar zij we best een beetje trots op.

Geef een reactie