Lid in de Orde van Oranje Nassau: De heer Frans Rosdorff

Het jongerenkoor van de R.K. Kerk Onze Lieve Vrouwe Parochie in Hoogeveen werd eind jaren 60 door de heer Rosdorff en zijn vrouw opgericht. De heer Rosdorff regelde alle logistieke zaken. Naast zingen werd er ook toneelgespeeld en werden er feestavonden en discussieweekenden georganiseerd. Het koor vervulde van 1971 tot 1984 een belangrijke rol in Hoogeveen.

 

Van 1985 tot heden is de heer Rosdorff vrijwilliger bij De Tamboer in Hoogeveen. Hij is een manusje van alles, een organisator en alle jaren veel in de Tamboer te vinden. Hij doet alle voorkomende werkzaamheden op praktisch en organisatorisch gebied van de technische dienst. Hij repareert alles wat los en vast zit, helpt bij jeugdactiviteiten en is actief bij de klantenservice voor de kaartcontrole, ondersteuning bij de garderobe of het schenken van koffie. Verder ontvangt hij artiesten en begeleidt hij het publiek.

Hij zat in het bestuur van de Vrienden van de Tamboer en organiseerde elk jaar een bezoek aan het concertgebouw in Amsterdam.

 

Bij Amnesty International was de heer Rosdorff lid van de kerngroep (dagelijks bestuur) van 1994-2009. Hij hielp voortvarend mee zowel in de organisatie als in de uitvoering van diverse acties en activiteiten, zoals handtekeningenacties, fakkeltochten, een mensenrechtenontbijt of een schrijfmarathon. Handig en technisch aangelegd was hij nooit te beroerd om kramen op te zetten, materialen te vervoeren, een geluidsinstallatie gebruiksklaar te maken of zorg te dragen voor het veilig hanteren van tientallen fakkels.

Na 2009 bleef de heer Rosdorff oproepbaar voor acties als flexwerker. Vijf jaar lang was hij betrokken bij de scholengroep voor het geven van gastlessen over mensenrechten en in het bijzonder kinderrechten aan alle groepen 7/8 van de basisscholen in de gemeente Hoogeveen.

De heer Rosdorff is nog steeds beschikbaar voor de organisatie van de jaarlijkse collecte. Naast de taak van wijkhoofd helpt hij met diverse werkzaamheden om de collecte in Hoogeveen als geheel soepel te laten verlopen.

 

Vanaf 2012 tot heden is de heer Rosdorff vrijwilliger en reparateur bij het Repair Café van Het Goed in Hoogeveen. Eén keer per maand repareert hij allerlei elektronische apparaten die worden aangeboden en voorkomt op die manier dat deze voortijdig worden weggegooid.

 

Bij de Stichting Welzijnswerk Hoogeveen is de heer Rosdorff vanaf 2012 tot heden als vrijwilliger betrokken bij de Zoembus, een oude SRV wagen die geschonken is aan de gemeente en aan de Stichting Welzijnswerk Hoogeveen en is omgetoverd tot een bus met allerlei sport- en speelattributen. De bus kan kosteloos gereserveerd worden door actieve buurtbewoners die een buurtactiviteit/ festival organiseren voor de buurtkinderen. Elk jaar wordt de bus naar 30 tot 40 verschillende plekken gereden door vrijwilligers, waar de heer Rosdorff er een van is. Door de inzet van deze vrijwilligers kunnen honderden kinderen/ jongeren hieraan al jarenlang plezier aan beleven. Naast het chauffeuren van de bus onderhoudt hij ook de bus. In de periode dat de bus rijdt (april-oktober) staat deze bij de heer Rosdorff achter het huis, zodat hij zo nodig kan sleutelen. Hij zorgt er ook voor dat verdwenen spullen terugkomen of worden vervangen.

 

Van 2014 tot heden is de heer Rosdorff vrijwilliger bij de Wereldwinkel Hoogeveen.

Hij is chauffeur en begeleidt regelmatig het inkoopteam naar het landelijk inkoopcentrum in Culemborg. Als klusjesman voert hij allerlei noodzakelijke reparaties en voorkomende klussen uit. Als medewerker is hij actief bij fairtrademarkten en – evenementen.

 

De heer Rosdorff geeft hulp aan familie, vrienden en mensen die dit goed kunnen gebruiken door fysieke beperkingen of een smalle beurs. Hij weet dit te combineren met gouden handen. Een technisch probleem weet hij altijd op te lossen. Het probleemoplossend vermogen zie je op allerlei manieren terug in tal van omstandigheden. Wordt hij geconfronteerd met een situatie die voor verbetering vatbaar is dan gaat, ook in individuele gevallen, aan de slag.

 

Hij was succesvol als imker en heeft zich inmiddels bekwaamd in het restaureren en ontwerpen van glas-in-loodramen. Hij doet dit met succes, want verschillende huizen in Hoogeveen zijn verrijkt met zijn werk.

 

Geef een reactie