Onderzoek: 1 op de 10 volwassenen in Drenthe is gescheiden

In 2021 was 9,5% van de volwassen Drenten gescheiden. Wel verschilt dit scheidingspercentage sterk per gemeente. Zo heeft in Assen zelfs 11,1% van de volwassenen een echtscheiding achter de rug. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente scheidingsdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ten opzichte van het landelijk gemiddelde (9,3%), heeft Drenthe een iets hoger scheidingspercentage. Naar verhouding wonen in Flevoland en Limburg de meeste gescheiden mensen. 10,1% van de volwassen inwoners had hier een scheiding achter de rug. Het scheidingspercentage is juist het laagst in Overijssel (8,1%).

In 2021 vonden er in Nederland 11,6% minder echtscheidingen plaats dan in 2020. Vorig jaar werden 25.600 huwelijken ontbonden, een jaar eerder waren dat er bijna 29.000. “Het blijft natuurlijk gissen hoe het komt dat er minder mensen zijn gescheiden. Een reden kan de krapte op de woningmarkt zijn”, aldus Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer.

Gemeentelijke uitschieters: Assen en De Wolden

Het aantal gescheiden inwoners verschilt sterk per gemeente. Naar verhouding wonen in Drenthe de meeste gescheiden mensen in Assen. In deze gemeente is zelfs 11,1% van de inwoners gescheiden. De top 5 gemeenten in Drenthe met het hoogste scheidingspercentage is:

  1. Assen (11,1% van de volwassenen is gescheiden)
  2. Meppel (10,5% van de volwassenen is gescheiden)
  3. Emmen (10,2% van de volwassenen is gescheiden)
  4. Hoogeveen (9,3% van de volwassenen is gescheiden)
  5. Tynaarlo (9,2% van de volwassenen is gescheiden)

Aan de andere kant van het spectrum spant juist De Wolden de kroon. Deze gemeente heeft namelijk het laagste scheidingspercentage van Drenthe: 7,5% van de inwoners.

Percentage gescheiden inwoners daalt in slechts één gemeente

Het aandeel gescheiden inwoners daalde vorig jaar alleen in Aa en Hunze. Ten opzichte van 2020 bleef het scheidingspercentage gelijk in Borger-Odoorn en in de rest van Drenthe vond juist een stijging plaats van het aandeel gescheiden inwoners. De sterkste stijging was in Coevorden (+0,27%)

Kijk hier hoeveel mensen er zijn gescheiden in jouw gemeente: https://www.independer.nl/hypotheek/info/onderzoek/minder-scheidingen-2021

Geef een reactie