Algemeen

Subsidie voor verduurzamen woonhuis

Plannen om uw woning te verduurzamen, mede vanwege de hard stijgende energieprijzen? U bent niet de enige. De wachttijden voor maatregelen, zoals het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp lopen hard op. Toch is het het overwegen waard om plannen te maken, ook al moet u er nog even op wachten. De subsidieregels voor het verduurzamen van woonhuizen zijn sinds dit jaar verruimd. Als u uw woonhuis op meerdere manieren duurzamer maakt, kunt u 30% van de kosten vergoed krijgen. De verhoogde subsidie blijft in elk geval tot en met 2024 bestaan.

Isoleren

De subsidie maakt deel uit van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). U kunt gebruik maken van de regeling als u investeert in een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen. Onder isolatie vallen of HR++glas en vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Veel van deze maatregelen lonen en verdienen zichzelf terug.

Tenminste twee maatregelen

U komt alleen in aanmerking voor subsidie als u zelf in het huis woont waarvoor deze is aangevraagd. En u moet tenminste twee maatregelen treffen. Meer informatie en een stappenplan vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Spaargeld of hypotheek?

Anouk Baas van Adviesgroep Mulderij Verzekeringen: “Als u uw huis gaat verduurzamen, kunt u daarvoor spaargeld gebruiken. Doet u dat liever niet of is die mogelijkheid er niet? Dan biedt uw hypotheek waarschijnlijk interessante mogelijkheden. Huizen zijn de afgelopen jaren immers aanzienlijk in waarde gestegen en de hypotheekrente is nog altijd laag. Daardoor is de kans voor huizenbezitters groot dat zij hun hypotheek onder gunstige voorwaarden kunnen verhogen.”

Hypotheekadviseurs Anouk Baas, Henry Jansen en Jacqueline Lefers van Adviesgroep Mulderij Verzekeringen zien interessante mogelijkheden voor huizenbezitters om hun woning te verduurzamen

Geef een reactie