Wende met De Wildernis in Hoogeveen

Hoogeveen – De veelzijdige artieste Wende komt vrijdag 1 april naar De Tamboer met haar nieuwe show De Wildernis. Ze gaat van pop naar elektronisch, naar jazz en klassiek, en combineert deze muziekstijlen al jaren in grensverleggende interdisciplinaire voorstellingen. Haar prijzenkast weerspiegelt die diversiteit; ze won een Edison in bijna elke categorie en werd als actrice genomineerd voor een Gouden Kalf. Kaarten voor De Wildernis zijn verkrijgbaar via detamboer.nl.

De Wildernis

Na haar bejubelde voorstelling MENS heeft ze de afgelopen jaren gewerkt aan de voorstelling De Wildernis. In samenwerking met Toneelgroep Oostpool, het NKK NXT koor en een (inter)nationaal artistiek team verkent Wende de wildernis in onszelf en de wereld daarbuiten. Ze vertaalt wat tussen hart en onderbuik woont in een nieuwe multidisciplinaire show. De liedteksten werden geschreven door onder andere Marieke Lucas Rijneveld, S10 (Stien den Hollander), Marjolijn van Heemstra en uiteraard Wende zelf.

Raymond van Olphen fotografeerde Wende

Wende aan het woord

“In de zomer van 2019 heb ik in het zuiden van Frankrijk een zogenoemde ‘vision quest’ gedaan. Dat is een oud ritueel waarbij je een paar dagen alleen de wildernis intrekt om helder te krijgen wat je te doen staat in het leven. Ik was 40 geworden, stond aan het begin van een nieuw project, en wilde daar op deze manier een startschot aan geven.

Het was op de top van de berg in Frankrijk, op een plateau met bomen en rotsen. Daar ben ik drie dagen en drie nachten gebleven. Geen telefoon, geen klok, geen boeken, niks. Alleen een slaapzakje dat tussen de bomen hing.

Alles wat je hebt daar is de natuur, die constant in gesprek is met jou. Door de stand van de zon, de wind in de bomen, de mieren op de grond, het geluid van vogels en bijen als de zon opkomt, de regen. Beneden zag ik de rivier groen door het dal stromen. En ik leerde dat ik veel beter kon horen in stilte. Stilte is voor wat ik daar meemaakte eigenlijk niet het goede woord. Het is eerder het wegvallen van ruis waardoor je hoort wat er gezegd wordt. Met spreken wordt vaak ook veel verhuld.

Ik realiseerde me daar: de wildernis, de ontembare chaos en het geweld ervan, is niet alleen maar de vijand waar je je tegen moet wapenen. Je kunt ook op die kracht meebewegen. Het gaf me acceptatie van de wildernis in mijzelf, de donkere onderstromen, het gaf me de moed om me niet af te keren van het geweld dat ik soms in mijzelf voel.

Mijn nieuwe show de Wildernis is een pleidooi voor het echt zien:

écht voelen en echt luisteren voorbij de conventie,

voorbij de gebaande paden en aan wat wel of niet lijkt te kunnen of aanvaardbaar is,

voorbij de geschreven en ongeschreven regels waar we ons in deze geciviliseerde samenleving aan moeten houden.

De Wildernis is een ode aan de nieuwsgierigheid, voor wat er onderhuids woekert in ons mensen: De dingen die niet gezegd worden, het zwijgen, de verborgen verlangens, de geheimen die soms generaties lang levens bepalen, de schaduwkant die we allemaal in ons hebben en vaak te eng vinden om er heen te gaan.

Misschien schuilt in de wildernis wat ons verbindt: een kort leven in al z’n grilligheid, tederheid en schoonheid dat het verdient om vol geleefd te worden.”

Over Wende

Wende haar carrière begon in 2003, sindsdien maakte ze zes albums en vijf eigen voorstellingen in binnen- en buitenland. Sinds 2017 cureert ze haar eigen voorstelling Kaleidoscoop waarin ze uitdagende samenwerkingen aanging met o.a. Typhoon, Blaudzun, S10, Marieke Lucas Rijneveld, Cello Octet, De Staat, Gil de Grid, House of Hopelezz, Willeke Alberti, ICK, David Laport en het Nationale Ballet.

Van 2017 tot 2019 speelde ze haar succesvoorstelling MENS in uitverkochte theaters en clubs door het hele land en op festivals als Down the Rabbit Hole en Into the Great Wide Open. Haar album MENS won de Edison Pop Award 2019 in de categorie Beste Album en ze werd genomineerd voor het Beste Nederlandstalige Album. Afgelopen jaar maakte Wende ook aan haar eerste buitenlandse show in samenwerking met het gerenommeerde Londense The Royal Court Theatre. Hiermee speelde ze tien avonden in Londen. Volgend jaar zal deze voorstelling opnieuw te zien zijn, in zowel Londen als Amsterdam.

Wende
De Wildernis
Vrijdag 1 april 20.30 uur

Deel dit bericht!

Geef een antwoord