Anne Kuipers en Bert Pekel houden een pop-up expo over inval, bezetting en bevrijding van Drenthe in Tweede Wereldoorlog

Hoogevener Anne Kuipers en Bert Pekel uit Noordscheschut houden een expositie over de tweede wereldoorlog op donderdag 14 april in d’Olde Bieb in De Wielewaal. Een échte pop-up expo, want de memorabilia zijn maar een dag te bewonderen. Dit zou voor twee jaar terug al georganiseerd worden, helaas door de corona was dit niet mogelijk.

Dagboeken, Jodensterren, gasmaskers, pijptabak, een knijpkat, originele koekjes uit de oorlog in blik (degene die stuk zijn, zijn aan elkaar geplakt!) en tientallen foto’s. Kuipers heeft alles voor de gelegenheid uitgestald op de eettafel. Het is nog maar een fractie van wat straks in d’Olde Bieb te zien is. „Ik kan de hele voormalige bibliotheek wel vullen!”

Maanden is hij er al zoet mee, terwijl de expositie maar één dag kan blijven staan. Kuipers maakt het niet uit. „Ik vind het mooi om hiermee bezig te zijn. Via Mark Goslinga van het Drents Archief heb ik tientallen foto’s van de bezetting en de bevrijding in Drenthe gekregen.”

 

Joodse familie

Kuipers gaat door de stapel heen en legt bij elke foto uit wat er te zien is. „Sommigen zijn heel heftig”, zegt hij terwijl hij een foto in zijn handen heeft waarop een gelukkige Joodse familie poseert. „Een persoon op deze foto heeft de oorlog overleefd. Dat is toch ongelofelijk. Zulke knappe, lieve mensen. Wat er destijds is gebeurd, is echt verschrikkelijk. Daarom is het belangrijk dat we deze beelden laten zien. Zoiets mag nooit meer gebeuren.”

Op de foto’s is van alles te zien. Hoogeveen dat net is bevrijd, mensen die de twist dansen om de bevrijding te vieren en Franse parachutisten vlakbij Hoogeveen die druk zijn met Operatie Amherst. Het zijn beelden vanuit heel Zuid-Drenthe. Ook het onderduikershol in Sleen is gefotografeerd en er zijn veel onderduikers die ook op de gevoelige plaat staan. „De een heeft de oorlog wel overleefd, de ander niet. Het was een kwestie van geluk hebben.”

Films en attributen

Er zijn meer dan alleen foto’s te bewonderen. Kuipers vertoont meerdere films op een beamer en Bert Pekel uit Noordscheschut laat zijn verzameling uit de Tweede Wereldoorlog zien.. Dat zijn dus al die persoonlijke attributen.

 Kuipers ,,Als je er zo naar kijkt, komt het in een keer best dichtbij, vind ik. Ik leg ook het dagboek van mijn tante Jannie Westerhof uit Hoogkerk erbij. Zij heeft vanaf begin 1943 een dagboek bijgehouden. Ik heb het al lang in mijn bezit en heb het laatst weer allemaal doorgelezen. Heel indrukwekkend.”

Kuipers roept mensen op die nog meer mooie attributen hebben en die willen exposeren, zich bij hem te melden via annekuipers2013@gmail.com of schutblad@ziggo.nl

De tentoonstelling in ‘d Olde Bieb is op 14 april te bewonderen van 10.00 tot 20.00 uur.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord