Opinie: lezingen in Hoogeveen

 Hoogeveen worden interessante lezingen gehouden over tal van onderwerpen. Zo volg ik momenteel lezingen over de geschiedenis van de film van David Stroband. Deze lezingen staan in het programmaboekje van de Volksuniversiteit Hoogeveen en worden georganiseerd i.s.m. het Filmhuis Hoogeveen en kan men volgen vanuit de luie stoel in een ruime, mooie zaal van VUE Hoogeveen. Mooi van de bioscoop is dat er een uitgebreid aanbod van de horeca is en nette toiletten. Teken aan de wand dat organisaties als de Volksuniversiteit Hoogeveen, Scala, bibliotheek en het Filmhuis Hoogeveen enthousiast samen werken om een uitgebreid aanbod van lezingen aan te bieden. Ze slagen hierin ook. Wat mij echter opvalt is dat de zalen niet altijd vol zitten en dat ik meestal bezoekers zie die ouder zijn dan 55 jaar, zoals ik. Ook valt het me op dat diegene die de presentaties verzorgen vaak ouder zijn, uitzonderingen daargelaten, zoals de sterrenkundige Jeffrey Bout, die veelal wel volle zalen weet te trekken. Tijdens deze lezing was ook een jonger iemand die zich op een latere studie voorbereidde. Want frisse, jonge mensen kunnen veel van lezingen leren, als hobby of als voorbereiding voor een studie. Er zullen ongetwijfeld jeugdigen zijn uit Hoogeveen die studeren. Leuk en zinvol zijn bijvoorbeeld ook lezingen van kunsthistorica Margaret Breukink. Cultuur hoeft zich niet te beperkten tot het aanbod van Scala op basisscholen.
Ik zou wat vollere zalen willen zien met ook wat meer jongere mensen. Moet toch kunnen.
Het lijkt me ook leuker voor de gastsprekers en organisatoren als de zaal vaak voller is.
De prijzen zijn redelijk en de bioscoop biedt met voorzieningen en stoelen een goede locatie.

Wellicht kan er nog wat gesleuteld worden aan publiciteit, ook rechtstreeks op scholen.
Ook kan de locatie van de bibliotheek wat verfraaid worden met aankleding en koek bij de koffie en moet de ticketservice van de Tamboer niet leiden tot een te hoog tarief voor kaartjes.
Tevens wens ik dat de bibliotheek reageert op vermeende klachten op sommige lezingen (bijvoorbeeld toen spreker vooral zijn boeken wilde verkopen zonder alles te verklappen).
Ik hoop dat ieder is zijn gedachten laat gaan om van lezingen een nog groter succes te maken.

Ronald Wilfred Jansen

Deel dit bericht!

Geef een antwoord