Hoogeveen neemt volgende week 150 vluchtelingen uit Oekraïne op

Hoogeveen – Gisteravond is besloten in de raadsvergadering dat De gemeente Hoogeveen vanaf volgende week plaats heeft voor 150 vluchtelingen uit Oekraïne. Deze vluchtelingen zullen daarbij in de opvanglocaties niet worden gemengd met  andere vluchtelingen laat RTV Drenthe weten in haar berichtgeving. 

Door de oorlog in Oekraïne zijn volgens schattingen van UNHCR (de VN-Vluchtelingenorganisatie) nu ruim twee miljoen mensen op de vlucht geslagen. Het grootste deel van deze vluchtelingen verblijft op dit moment in de buurlanden om Oekraïne. Tot nu toe is een beperkt deel doorgereisd naar de rest van Europa, waaronder Nederland. Ook in Drenthe zijn vluchtelingen aangekomen. De veiligheidsregio Drenthe ziet hartverwarmende initiatieven om opvanglocaties en goederen te organiseren vanuit de Drentse gemeenschap. Er leeft een groot saamhorigheidsgevoel. Maar ook veel vragen en soms zorgen. Op  veiligheidsregio Drenthe worden antwoorden gegeven op de meeste gestelde vragen.

 

Hoe wordt de opvang van vluchtelingen in Drenthe georganiseerd?

De veiligheidsregio’s kregen 7 maart de opdracht van de minister van Veiligheid en Justitie om binnen 10 dagen opvang voor 1000 vluchtelingen per regio te organiseren en kort daarna nog eens 1000. De veiligheidsregio’s zullen deze opvang coördineren, samen met gemeenten.

Het hulpaanbod vanuit Drentse inwoners en organisaties is hartverwarmend. De eerste focus ligt op locaties die volledig zijn ingericht en direct klaar zijn om mensen te huisvesten. Hiervoor werken we in Drenthe samen met partijen die hier veel expertise en ervaring in hebben, zoals Vluchtelingenwerk en het Rode Kruis. Ook voor kleinschalige opvang, bij mensen thuis, in lege panden (zoals kantoren) of parken en hotels is oog.


Ik wil een locatie, hulp of een dienst aanbieden. Waar meld ik mij?

Vluchtelingenwerk is de partij waar je je locatie hulp of dienst kunt aanmelden. Wil je mensen bij je thuis opvangen, dan vind je ook meer informatie op de website van Takecarebnb. Zij doen de screening en proberen een match te maken met wat er op dat moment nodig is. Bedenk vooraf goed of dit iets is wat je langere tijd kunt doen. En bereid je voor op wat je kunt verwachten. Ook hierover lees je meer op de website van Takecarebnb.


Ik vang al mensen uit Oekraïne op en we hebben vragen. Waar kan ik terecht?

Veel informatie voor de vluchtelingen zelf staat op de website van Vluchtelingenwerk. Ook in hun eigen taal.


Hoe is de zorg geregeld voor mensen uit Oekraïne in Nederland?

Hier lees je meer over op:


Ik heb nog niets gehoord na mijn aanbod. Hoe kan dat?

Mogelijk duurt het even voordat je iets hoort. Dit komt omdat de inventarisatie nog in volle gang is. De eerste prioriteit ligt bij de opvang van 1000 vluchtelingen die binnen 10 dagen klaar moet zijn. Dit gaat veelal om al ingerichte locaties (bijvoorbeeld recreatieplekken), die gelijk in gebruik genomen kunnen worden. Hierna moet blijken wat er nog meer nodig is en kun je een meer concrete reactie verwachten op je aanbod.


Waar vind ik de laatste informatie en adviezen van de rijksoverheid?

Op Rijksoverheid.nl vind je een actueel overzicht: Russische inval in Oekraïne | Rijksoverheid.nl
Bijvoorbeeld over:

  • veiligheid in Nederland;
  • hoe je mensen uit Oekraïne kunt helpen;
  • veel gestelde vragen;
  • hoe je nep en echt nieuws herkent.

Hoe bereid ik me voor op een mogelijke dreigende crisis?

Er zijn geen extra adviezen vanwege de oorlog in Oekraïne.

De Nederlandse overheid biedt allerlei informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een crisis. Bijvoorbeeld op stroomuitval of een cyberaanval. En wat u liefst als noodpakket in huis heeft.

Wel ontvangt de overheid veel vragen sinds de oorlog in Oekraïne. Bijvoorbeeld over bescherming bij een kernongeval en jodiumtabletten. Het is begrijpelijk dat hier zorgen over zijn. De situatie in de Oekraïne geeft hier echter geen aanleiding voor. Daarvoor is de afstand te groot.


Moet ik me zorgen maken?

Er is geen acute dreiging richting Nederland. Toch kan de hele situatie wel zorgen geven. De mate waarin verschilt per mens. Het is altijd goed om er met elkaar over te praten. Heb jij last van angst, somberheid of andere klachten? Kijk dan eens voor tips, welzijnsorganisaties in Drenthe en andere ondersteuning op de website van GGD Drenthe.


Het nieuws is veel en ingewikkeld. Hoe blijf ik toch op de hoogte?

Via het Jeugdjournaal  blijf je op de hoogte zonder lange of ingewikkelde teksten. Hiervan zijn uitzendingen op televisie, maar ook op de website vind je de laatste berichten.

De veiligheidsregio Drenthe moet plek bieden aan 2.000 vluchtelingen uit Oekraïne. “De regio is daar volop mee bezig. Ook Hoogeveen zal een bijdrage regelen”, zei Loohuis. Het gaat om panden in eigendom van particulieren die gehuurd worden, of thuis bij inwoners die zich aanmelden. “Als het maar geen noodoplossingen zijn. Dit wordt iets voor een langere periode.”
Deel dit bericht!

Geef een antwoord