Algemeen

Google Home-spellen speciaal geschikt voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, heeft in samenwerking met cliënten drie unieke spellen ontwikkeld die mensen met een visuele en verstandelijk beperking kunnen spelen met behulp van een Google Home. De spellen zijn voor iedereen toegankelijk en gratis beschikbaar.

“Ja! Het is een jengelende baby”, klinkt bevestigend. De vrolijke stem is afkomstig van een klein oplichtend apparaatje in het midden van de kamer. Cliënten van Visio spelen ‘Raad het geluid’ met behulp van een Google Home. En dat betekent: een leuke dag voor zowel cliënten als begeleiders. Want een spel spelen als je slechtziend of blind bent, is nog niet zo eenvoudig – helemaal als je ook een verstandelijke beperking hebt. Samen met cliënten ontwikkelde Visio voor het eerst drie spellen voor de Google Home die speciaal geschikt zijn voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking.

Toen er in 2019 een Google Home werd neergezet in een woning van Visio, reageerden cliënten meteen enthousiast. Met de Google Home kregen ze toegang tot een wereld van informatie doordat ze ineens van alles zelfstandig op konden zoeken. Het apparaat bleek een geschikt hulpmiddel voor cliënten om mee te spelen, maar echte spellen voor deze doelgroep bestonden nog niet. Daar besloten de cliënten zelf verandering in te brengen. Samen met studenten van NHL Stenden Hogeschool bedachten ze drie spelconcepten, die dankzij een subsidie van Visio Foundation nu ook echt ontwikkeld zijn.

Doordat de cliënten vanaf het begin betrokken waren, zijn de spellen helemaal afgestemd op hun belevingswereld en vaardigheden. Met de spellen hebben mensen met een visuele en verstandelijke beperking de mogelijkheid om zelfstandig een spel te spelen. De spellen dragen daarmee bij aan de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de cliënten. Anders dan bij reguliere dagbesteding gaat het niet om ontwikkeling of nuttig bezig zijn, maar om een vrolijk en ontspannen tijdverdrijf. Ongehinderd door hun beperkingen, kunnen spelers onbeperkt spelen.

De drie ontwikkelde spellen verschillen qua moeilijkheid, waardoor de spellen geschikt zijn voor bijna alle ontwikkelingsniveaus. ‘Schatzoeker & het monster’ is het meest uitdagende spel. In dit spel, de eerste multiplayer game óóit ontwikkeld voor Google Home, speel je tegen elkaar. ‘Ronja en de piraten’ is een interactief hoorspel, waarbij je verder komt in het verhaal door vragen te beantwoorden. Het meest toegankelijk is ‘Raad het geluid’. In dit spel raden spelers welk geluid ze horen, door met ja of nee te antwoorden. Met als bijzondere feature dat spelers zelf geluiden kunnen toevoegen aan het spel.

De spellen zijn gratis beschikbaar en te spelen met een Google Home of met de Google Assistent app. Een spel start je op door te zeggen: “Hey Google, praat met Ronja en de piraten / Raad het geluid / De schatzoeker”. Het is fijn als cliënten in het begin begeleid worden, maar des te leuker als ze er uiteindelijk ook helemaal zelfstandig mee kunnen spelen. De bedenkers hopen dat nog veel meer mensen plezier beleven aan de spellen. Zij zeggen: “De spellen zijn makkelijk te gebruiken en je kunt ze altijd spelen, dus je kunt het altijd een keer proberen”. Namens hen: “Veel speelplezier!”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: