Algemeen

Ronde van Drenthe tussen hoop en vrees

Organisatrice Femmy van Issum wond er geen doekjes om. Het organiseren van een wielerronde in deze tijd van oorlogsdreiging en een Corona pandemie die weliswaar op z’n retour is, maar nog steeds alle aandacht vraagt, valt niet mee. De verzuchting komt uit het diepst van haar hart:  “Eigenlijk heb ik er helemaal niet zoveel zin in dit jaar om met sport bezig te zijn terwijl er ergens anders in de wereld zoveel wensen lijden.” 

Tijdens de traditionele persbijeenkomst voorafgaande aan het Drents wielerweekend ging ’t dinsdag vooral over bijzaken terwijl het sportieve nieuws ook volop aandacht verdiende. Voor de verschillende koersen heeft zich een indrukwekkend deelnemersveld aangemeld. Topwielrennen in optima forma en dat ook nog eens in heel Europa live op tv te volgen zal zijn. Het Belgische Sporza doet verslag van zowel de Profronde voor mannen als de WorldTour voor vrouwen. Deze beelden worden overgenomen door Europsport, TV Drenthe en NOS-online.

Drentse Acht van Westerveld

Op vrijdag 11 maart a.s. starten er in Dwingeloo maar liefst 22 verschillende teams uit binnen- en buitenland. Ook de regionale rensters zijn goed vertegenwoordigd met o.a. TEAM Drenthe en toppers als Sanne Bouwmeester en Maike van der Duin. De finish van deze 15e editie van de Drentse Acht van Westerveld wordt rond 16.00 uur verwacht op de Brink van Dwingeloo.

UCI MIRON Women’s WorldTour

Op zaterdag 12 maart a.s. starten om 12.15 bij het provinciehuis in Assen alle wereldtoppers bij de vrouwen. Na ruim 155,9 km ligt de finishlijn aan de Prinses Beatrixtraat in wielerhoofdstad Hoogeveen. Onderweg moeten de rensters in totaal vier keer de VAM-berg en verschillende keienstroken bedwingen. Onder de 96 deelnemers zijn verschillende kanshebbers op de eindzege aan te wijzen zoals Lorena Wiebes, Elena Cechhini en Ellen van Dijk. Opvallend is dat de winnares van de Belgische openingswedstrijd van het seizoen, Omloop het Nieuwsblad, onze landgenote Annemiek van Vleuten op de voorlopige  startlijst ontbreekt. Ook andere Nederlandse toppers zoals Chantal Blaak en Marianne Vos zijn (nog) niet aangemeld.

Albert Achterhes Profronde van Drenthe

Volgend jaar moet ’t jubileum groots gevierd gaan worden met de 60e editie van dit Drentse wielermonument maar eerst mogen 112 renners nog proberen op zondag 13 maart a.s. deze koers over ruim 198 km op hun naam te schrijven. Ook het profpeloton bij de mannen start bij het provinciehuis in Assen (extra vroeg om 10.30 uur i.v.m. de rechtstreeks tv-uitzending) en finisht op de Beatrixtraat in Hoogeveen rond 15.15 uur. Tussen start en finish moet vijf keer de VAM-berg worden ‘genomen’.

Naast de verrassende winnaar van vorig jaar, de Belg Rune Herregodts, kunnen de wielerfans zich ook verheugen op de komst van Niki Terpstra. Sinds 2019 rijdt hij voor de wielerploeg Team TotalEnergies. Hij heeft enkele grote overwinningen geboekt in klassiekers/monumenten, waaronder Parijs-Roubaix in 2014 en de Ronde van Vlaanderen in 2018.

Uit onze regio moeten we de kansen van David (de zoon van) Dekker ook niet onderschatten. Hij staat als kopman van zijn team Jumbo-Visma aan de start. Andere regionale toppers zijn Roy Eefting, Adne koster en natuurlijk Elmar Reinders. In totaal staan er zeven UCI Worldtour en ProTeams aan de start.

Exterioo Cycling Cup

In januari heeft de organisatie van de Albert Achterhes Profronde van Drenthe i.s.m. de Provincie Drenthe besloten om toe te treden tot de Belgische Exterioo Cycling Cup. Naast de Nederlandse wielerkoers Veenendaal-Veenendaal staan er ook negen Belgische koersen op de lijst van dit z.g. ‘regelmatigheidsklassement’, te beginnen met Le Samyn op 1 maart j.l. . De laatste wedstrijd is op 16 september van dit jaar met het Kampioenschap van Vlaanderen.

Tijdens de persconferentie werd verder bekendgemaakt dat de MIRON Albert Achterhes toerversie op zaterdag 12 maart a.s. wordt verreden. Voor dit recreatieve wielerevenement kan gestart worden in MFC De Magneet in Hoogeveen. De deelnemers rijden voor een groot deel over het parcours van de WorldTour voor vrouwen.

Tussen hoop en vrees

De organisatie zal tijdens het hele evenement een deel van de ‘oude’ corona-maatregelen handhaven. Dat doet men op verzoek van de deelnemende sporters. Zo zal iedereen die in ‘close contact’ komt met de wielrenners gevraagd worden een mondkapje te dragen. Verder wordt de situatie in Oekraïne goed in de gaten gehouden en mocht de internationale wielerbond UCI het doorgaan van wielerwedstrijden willen beperken of koersen zelfs helemaal willen afgelasten dan zit er ook voor de Drentse organisator niets anders op dan om het Drents wielerweekend voorlopig uit te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen