Haagse steun voor Hoogeveense PvdA en buurthuizen

HOOGEVEEN – In dorpscentrum ’t Anker in Hollandscheveld reikte Lilianne Ploumen, PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, een manifest uit aan vertegenwoordigers van buurt- en dorpshuizen uit de gemeente Hoogeveen. In het manifest pleit de Hoogeveense PvdA voor het stopzetten van de geplande bezuinigingen. Tevens wordt een pleidooi gehouden voor uitbreiding van de functie van buurt- en dorpshuizen.

Directe aanleiding voor het bezoek van Lilianne Ploumen was de succesvolle PvdA-petitie op www.handenafvanonsbuurthuis.nl

 

Bezuinigingen op buurt- en dorpshuizen keren later als een boemerang terug naar de samenleving. Daar waren alle deelnemers aan de discussiemiddag van de PvdA Hoogeveen het roerend over eens. Bestuurders, vrijwilligers en gebruikers van ’t Oor Hoogeveen, De Weideblik Hoogeveen, ’t Overschotje Fluitenberg en ’t Anker Hollandscheveld gingen met elkaar en met de aanwezige PvdA-politici in gesprek. “Onbegrijpelijk”, was het woord dat het meest gebruikt werd om de bezuinigingen te duiden.

Het onbegrip en de onvrede leeft breed in de samenleving. De petitie op www.handenafvanonsbuurthuis.nl is inmiddels al ruim meer dan duizend keer getekend.

Eenzaamheid

De aangekondigde bezuinigingen leiden tot sluiting van meerdere buurthuizen. Dat gaat volgens de deelnemers aan de discussie onherroepelijk leiden tot eenzaamheid. “Ik heb het meegemaakt met corona”, vertelde een vaste bezoeker van ’t Anker. “Ik kom hier normaal zowat elke dag. Thuis binnen zitten, is niets voor mij. Hier is altijd wat te doen en spreek je andere mensen.”

“Een zaaltje huren bij een kerk of bij een woonzorgcentrum is geen alternatief”, vertelde een bestuurder. “Wie dat zegt, heeft er geen idee van wat we in een buurthuis allemaal doen!”

Ook het samenvoegen van buurthuizen, zoals sommige partijen opperen, wordt niet als een reëel alternatief gezien. “Je gaat niet helemaal naar een ander dorp voor een potje klaverjassen.” “De Pompe, Saluwaku, ’t Oor, … ze staan allemaal in een buurt met een eigen karakter. We bedienen allemaal een andere groep mensen. Mensen gaan niet van de ene naar de andere wijk.”

Samen optrekken

“De bezuinigingen waar een meerderheid van de raad mee heeft ingestemd, heeft ook een heel klein positief effect”, vertelt PvdA-lijsttrekker Stan van Eck. “De besturen van de negentien buurt- en dorpshuizen in de gemeente Hoogeveen zoeken elkaar nu actief op en trekken samen op in het verzet tegen de bezuinigingen. Wij zullen hen steunen waar het maar kan. Deze discussiebijeenkomst is daar een voorbeeld van. En ook wij zullen allianties smeden met als doel de bezuinigingen te voorkomen.”

“De bijeenkomst laat ook de kracht zien van een lokale politieke partij die verbindingen heeft met de Provinciale Staten en de Tweede Kamer”, vertelt Van Eck. “Zowel Hendrikus Loof, PvdA-fractievoorzitter in de Provinciale Staten, als Lilianne Ploumen, PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, hebben uitzoekwerk meegekregen. Het gaat daarbij met name om de vraag of subsidiestromen vanuit de rijks- en de provinciale overheid op de juiste plek zijn terechtgekomen.”

Bestuurders van buurthuizen die niet aanwezig konden zijn in Hollandscheveld krijgen op een later moment het PvdA-manifest uitgereikt.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord