Opinie Buurtbemiddeling

We leven dicht op elkaar. Dat is onnatuurlijk. En kan tot spanningen leiden. Burenruzies nemen toe en de Buurtbemiddeling is op zoek naar vrijwilligers, zo te lezen is op Regionieuws Hoogeveen: Gedoe tussen buren: Buurtbemiddeling Hoogeveen en De Wolden groeit en zoekt nieuwe bemiddelaars .

Buurtbemiddeling kan het werk blijkbaar niet aan en de bestaande bemiddeling werkt niet afdoende. Spanningen tussen mensen nemen ondertussen toe in de gemeente Hoogeveen en De Wolden door de corona epidemie, maar ook door andere oorzaken, zoals afregeren van frustraties (op kwetsbaren) wegens bijvoorbeeld (geld)problemen en onvrede over de politiek. Het is dan niet altijd verstanding de overlastgever direct te benaderen. Men weet niet altijd wie men voor zich heeft. Mensen zijn kort aangebonden en kunnen vervelend reageren.  Bemiddeling kan soms geen kwaad: getrainde bemiddelaars zijn objectief en oordelen niet. Klager en beklaagde blijven hangen in hun emoties en contact tussen hen is vertroebeld.
Toch zijn er haken en ogen aan de Buurtbemiddeling. Van achter het bureau schatten buurtbemiddelaars de risico’s voor de klager, de stille lijders en het buurtklimaat verkeerd in. De communicatie tussen buurtbemiddeling, politie en woningbouwcorporaties loopt slecht. Zo moeten buurtbrieven, waarin bijvoorbeeld buurtbewoners worden uitgenodigd om over klachten te spreken, worden ondertekend door de klager (huurder) met naam: het is immers een bewonersinitiatief. Bij zware overlastgevers houdt dan een serieus risico in:  (lichte) dreigementen en ziek maatjesgedrag. Bangerds sluiten zich bij de overlastgever aan. De klager is het pispaaltje. In zware gevallen is anonieme melding nodig, evenals meer blauw op straat die de overlastgever op heterdaad kan betrappen. Het mag niet zo zijn dat vakkrachten in het veld vrijwilligers op afstand altijd gaan vervangen. Als alle conflictbemiddeling
wordt afgewenteld op buurtbemiddeling, ook door woningbouwcorporatie en politie, verwacht ik dat de zware problematiek zal toenemen. Serieuze overlastgevers (dus niet die zijn kat laat miauwen) moeten worden gestraft en ook geholpen, maar dan door vakkrachten.

Vooral moet er meer oog komen voor de noden van de (stille) lijders van ernstige overlast.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

PS: ik kan spreken uit eigen ervaring.
Sommige buurtbewoners vinden het ook prettig dat anderen het vuile werk opknappen.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord