Wooncoach gemeente Hoogeveen

Velen zullen wel eens te maken hebben gehad met folders en telefoontjes van energiebedrijven, zoals die zonnepanelen leveren of elektriciteit. Vaak met ‘aanlokkelijke’ aanbiedingen, waarbij subsidie vaak niets meer is dan geen BTW betalen (die wel in prijs zit). Energierekeningen zijn vaak ondoorzichtig en het is moeilijk kaf van koren te onderscheiden. Irritant zijn de opdringerige verkopers aan de deur die zelfs een voet bij iemand tussen de deur kunnen zetten en de nee sticker negeren. Vooral ouderen en kwetsbaren zijn mikpunt.

Uiteindelijk betreft dit commerciële bedrijven en die willen maar één ding: geld verdienen.

Wie langer in een woning woont kan bovendien te leiden hebben aan een soort tunnelvisie. Men ziet dan niet goed wat de grote en kleine gebreken aan de woning zijn op het gebied van veiligheid en energiezuinigheid. Het kan daarom geen kwaad onafhankelijk advies in te winnen. Die onafhankelijkheid is er wel bij de wooncoaches die ondersteund worden door Welzijnswerk Hoogeveen en de gemeente Hoogeveen bij de uitvoering van hun werk. De wooncoach doet een soort snelscan met name gericht op energiezuinigheid van de woning.

De wooncoach nam bij ons alle tijd op de woning in ruim een uur op diverse aspecten door te nemen. En dat gratis. Direct werd al de koolmonoxide gehalte gemeten en de warmteafgifte van de radiatoren. Die was gelukkig goed. Hij wijst op kleine zaken, zoals tocht, maar ook op grote zaken zoals slechte beveiliging. Er volgt een kort rapport en in de toekomst kan men contact met de wooncoach aanhouden. Voor iedereen is de vraag anders. Handig is om van te voren bijvoorbeeld de jaarlijkse energieafrekening of bouwverslagen gereed te leggen zodat de wooncoach die kan inzien. De persoonlijke situatie speelt ook een rol. Wie alleen woont, zuinig is in energie, wat ouder is of de dak in de schaduw heeft en een goede woning heeft hoeft geen zonnepanelen. De gemeente Hoogeveen staat kan verder behulpzaam zijn met subsidies, zoals op de website van de gemeente vermeld. Met deze subsidieaanvragen heb ik geen ervaring, maar ik zou in ieder geval  eerst objectief advies inwinnen voordat u zich laat verleiden tot grootschalige verbouw door een commercieel bedrijf, bijvoorbeeld bij een aanpassing aan uw woning. Er zijn in Hoogeveen zeker betrouwbare bedrijven, maar zoals altijd zijn er ook oplichters actief. Mijn ervaring is dat de wooncoach een goed initiatief is van de gemeente Hoogeveen om op laagdrempelige wijze wat vooradvies in te winnen.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Deel dit bericht!

Geef een antwoord