Huus van de Taol viert Meertmaond – Streektaolmaond met een dubbele jubileumeditie!

Omdat streektaalorganisatie Huus van de Taol op 1 meert 15 kaarsjes uit mag blazen, duurt de Meertmaond – Streektaolmaond dit jaar dubbel zo lang! In maart én april staan er een heleboel activiteiten op de agenda.

Wiesneus

Op woensdag 2 maart trapt het Huus van de Taol de maand af met de feestelijke overhandiging van het eerste exemplaar van kindertijdschrieft Wiesneus aan gedeputeerde Nelleke Vedelaar. De Wiesneus gaat dit jaar in een oplage van 30.000 stuks de provincie in, naar bijna alle basisscholen.

Podcast ‘Praot Drents met mij’

Van de succesvolle Drentstalige podcast Praot Drents met mij is weer een nieuw seizoen opgenomen. Op woensdag 2 maart gaat de eerste aflevering met zangeres Martijje online, op 9 maart volgt die met gedeputeerde Henk Brink en zo komen er nog acht afleveringen achteraan.

Preek van de Leek

Op zondag 6 maart geeft directeur Renate Snoeijing in Klazienaveen een Preek van de Leek op uitnodiging van de oecumenische werkgroep. De toegang is gratis.

Drents Parlement

Vorig jaar werd er in het Drents Parlement in maart in de streektaal vergaderd. Dit jaar komt er een vervolg en krijgen de parlementsleden op woensdag 9 maart een broescursus Drents. In een informele kwis mogen ze daarna laten zien hoe goed ze het Drents beheersen.

Webinars

Ook dit jaar zijn er weer een aantal webinars. Op woensdagavond 9 maart staat Streektaol in de zörg op het programma, op 30 maart vertelt Henk Nijkeuter over de Drentse schrieverij vanof de 19e eeuw en op 13 april nemen streektaalfunctionarissen Arja Olthof en Amber Tieck je in vogelvlucht mee door de Drentse spellling.

Streektaolstrieden

Op vrijdag 18 maart wordt er in Westerbork een streektaolstried gehouden. Datzelfde gebeurt op vrijdag 25 maart in Gasselternijveen en op vrijdag 1 april in Zeijen. In deze Drentse pubkwissen worden vragen gesteld over de streektaal, maar ook over o.a. de gemeente, geschiedenis, cultuur, muziek en actuele zaken.

Taal an Taofel

Op zondag 20 maart in Noord-Sleen en op zondag 27 maart in Dwingeloo kunnen liefhebbers van de Drentse taal hun hart ophalen met poëzie, proza en muziek.

LOOS!

De uitzendingen van streektaalkwis LOOS! beginnen dit jaar op donderdag 31 maart bij RTV Drenthe. Na een jaar van afwezigheid is LOOS! weer terug op de televisie!

Drents Praothuus

De vrijwilligers van het Huus van de Taol in Assen hebben vanaf maart tot september een eigen praothuus in Warenhuis Vanderveen in Assen. Hier organiseren ze allerhande activiteiten.

Aangezien er begin van dit jaar nog geen duidelijkheid was over het wel of niet door kunnen laten gaan van een grote feestelijke activiteit bij het Huus in Beilen, is besloten om deze plannen naar september te verplaatsen. Hierover volgt binnenkort meer nieuws.
Voor de bijgewerkte agenda, nieuws en alles over het Drents kun je terecht op de website van het Huus van de Taol.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord