Algemeen

Aoverlopers: Oud en nieuw Hoogeveen samengesmolten in 1 foto, een unieke nieuwe rubriek op Regionieuws Hoogeveen

Vanaf deze week zal 1 keer per veertien dagen een nieuwe rubriek op Regionieuws Hoogeveen verschijnen: Aoverlopers. In deze rubriek die mogelijk gemaakt wordt door Andy Benjamins  en Albert Metselaar  zal Andy een unieke foto verzorgen waar het oude Hoogeveen overloopt in het Hoogeveen van heden. De begeleidende tekst zal Albert Metselaar voor zijn rekening nemen.

Al met al een prachtige rubriek waarbij heden en verleden samenkomen en waar de vrijwilligers van Regionieuws Hoogeveen Albert en Andy zeer dankbaar voor zijn

Aoverlopers: De Hoofdstraat

Gewoon een prachtige oude foto of ansichtkaart bekijken. Ogen dichtdoen en door de wimpers heen kijken naar het hier en nu. Werkelijkheden lopen in elkaar over. Wat te denken van de dempingen? Toen de Hoofdstraat in 1632 of daaromtrent gegraven werd, kon geen mens vermoeden dat we daar nog eens aan gehecht zouden raken, dat beeld. De Hoofdstraat van toen veranderde van een doodlopend stuk vaart zonder woningen in een druk bewoond gebied. Het centrum van de streek. De gebouwen kwamen en gingen. Onze oude foto’s zijn slechts een eindfase. Het water werd overbodig en lastig. Eén van de eerste tekenen van het einde was het graven van het Omkanaal of Ommekanaal, nu Kanaalweg. De schepen voeren ‘om’ door een nieuw kanaal.

De verwaarlozing en de riolen deden de rest. Het kanaal in de Hoofdstraat vervuilde zo, dat al voor de oorlog de demping werd voorbereid. Door die oorlog werd het nog even uitgesteld. Zand erover, direct na die oorlog. Ook de bomen verdwenen grotendeels. We moesten vooruit. De ziel ging uit de plaats, daarvoor werden we gewaarschuwd door een enkele roepende in de woestijn. Negeren maar, zoals zo vaak gebeurd als het over historische opmerkingen gaat. En vooral geen beleid voeren over behoud van oude panden. 17e en 18e eeuwse woningen werden gewoon afgebroken. Wat rest zijn de foto’s.  De tijd van weleer.

Foto: Andy Benjamins Tekst: Albert Metselaar

 

Geef een reactie