ColumnOpinies

Opinie: Demolition Day

In de HC d.d. 22 januari 2022 een paginagrootte presentatie van BORK naar aanleiding van het 75 jarig jubileum van het sloopbedrijf. Gefeliciteerd. Een knap staaltje werk, het slopen, hergebruiken van materiaal en materiaal en grond saneren.

Sloopbedrijven moeten er zijn. Toch is er een keerzijde aan deze industrie. Als er betaalt wordt sloopt men, en heeft men maling aan de integriteit hiervan. Dat is handel. Dit gebeurt al sedert de jaren 1950 af toen Hoogeveen herbouwgeld kreeg en in stijgwind verkeerde. BORK is dan ook uitgegroeid tot de hofsloper van de gemeente Hoogeveen. De sloopacties worden gerechtvaardigd door met termen te strooien als duurzaamheid. Inmiddels zijn er in opdracht van de gemeente Hoogeveen al menige gebouwen gesloopt door BORK die een historisch en esthetisch karakter hadden en geschikt zouden zijn voor herbestemming, ook recent. Ik doel o.m. op het Roelof van Echten College dat met dubbele muurdikte een stevig gebouw was.
Op de website van BORK een weemoedig sereen filmpje met een oudere man die naar de gesloopte school kijkt met als ondertiteling “ooit hoorde je hier de schoolbel klinken”, echter de vooruitgang roept en het schoolgebouw zou niet geschikt zijn om te behouden, aldus BORK. Echter door hergebruik zou het gebouw geschikt geweest zijn voor veel appartementen. Met wat afbreek- en stripwerk en renovatie had het gebouw een tweede leven gehad. Bij dit gebouw was
geen sprake van buitengewone veroudering, verzakking of grote schade, dat sloop zou rechtvaardigen. Bij herbestemming zou dan ook een stuk historie en emotie van Hoogeveen bewaard zijn gebleven en het gebouw karakter hebben gegeven.
Dat geldt ook voor het voormalige gebouw van de Nederlandse Bank in Hoogeveen. De acteurs van de film New Kids Nitro mochten het voormalige gebouw van De Nederlandsche Bank in Hoogeveen slopen of opblazen:  een “ludieke actie” in slopersogen. Zo zijn er meer voorbeelden. Zo is in 2007 het voormalige politiebureau inclusief het mozaïek aan Het Haagje gesloopt. Mijn oproep is dan ook vaker te kiezen voor renovatie en herbestemming in plaats van sloop en nieuwbouw.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Geef een reactie