Algemeen

Eerste dertigers mogen afspraak maken voor boosterprik

Mensen geboren in 1982 of eerder kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet wel eerst de brief afwachten. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona.

 

GGD GHOR Nederland roept mensen (ook die al wel een brief ontvingen) op zoveel als mogelijk een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller en voorkomt dat het callcenter overbelast raakt.

Lukt een afspraak op korte termijn niet online? Lees onze tips op: https://www.drenthevaccineert.nl/actueel/een-boosterprik-kan-alleen-met-afspraak

Hulp bij inplannen
Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan hulp vragen aan familie, buren of vrienden. Of de bibliotheek kan helpen. Voor wie het liever zelf doet, is er ook een handige uitlegfilm. Die helpt om de afspraak zelf online te maken. Stap voor stap. Of bekijk deze uitlegfilm

 

Als je wilt bellen, eerst brief afwachten
Als je liever belt om een afspraak te maken, moet je eerst de uitnodigingsbrief van het RIVM afwachten. Het telefoonnummer staat in de brief. Let op: zonder brief word je niet geholpen bij het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer. Bellen heeft dan geen zin.

Voorwaarden booster
Nederland hield tot voor kort nog aan dat de boostervaccinatie 6 maanden na de laatste vaccinatie gehaald kon worden. Vanwege de snelle verspreiding van de Omikron-variant is dit ingekort naar 3 maanden. Hierdoor krijgen snel meer mensen een betere bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19. Dit is in het belang van de volksgezondheid. Het Europees  geneesmiddelenbureau European Medicines Agency gaf eerder dit jaar groen licht voor een boostervaccinatie 3 maanden na de laatste basisvaccinatie. In de CoronaCheck-app kunnen mensen hun laatste vaccinatiedatum inzien. Ga naar drenthevaccineert.nl over de booster in Drenthe.

Afspraak aan huis
Mensen die om gezondheidsredenen niet zelf, of met hulp van anderen, naar een GGD-priklocatie kunnen komen, hoeven nog niets te doen. Zij krijgen een aanvullend bericht voor een boostervaccinatie thuis.

Booster is een mRNA-vaccin
Voor de booster worden mRNA-vaccins ingezet (Moderna of BioNTech/Pfizer). Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid.

Wil je graag tegelijk met je partner/mantelzorger (60+) een afspraak maken?
Dat kan in principe alleen telefonisch. Wil je tips over wanneer en hoe dit ook online kan?
Lees dan dit bericht.

www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen