Algemeen

Lichtjes bij de oorlogsgraven in Hollandscheveld op Kerstavond

Hollanscheveld – Traditie getrouw neemt Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe ( S.L.O.D ) al vele jaren deel aan deze respectvolle traditie. Dit jaar verzorgt S.L.O.D de lichtjes bij de oorlogsgraven in Drenthe waaronder in  Hollandscheveld

Hoe het begon…
Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina van het rijdend museum van oude legervoertuigen Keep Them Rolling, met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders… de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie?

2020…

Na het eerste lustrum in 2019 met ruim 445 locaties waar lichtjes branden wilden we natuurlijk in het jaar van de 75ste verjaardag van de bevrijding ruim over de 500 locaties. Maar toen kwam de Corona pandemie. Diverse locaties werden niet verlicht. Het kon gewoon niet en dat is heel begrijpelijk. Ook enkele grote erevelden met soms duizenden graven moesten gedwongen hun organisatie staken.  Maar toen werd het kerstavond. Soms in het diepste geheim  en na overleg met plaatselijk overheden en met maar en handjevol mensen en binnen de RIVM regels werden de grote velden toch verlicht! Volgens één van de lichtjesplaatsers: “Het kon gewoon niet anders, het moest!”.

 

2021…

Vorig jaar werden dus toch 14.412 graven op ruim 375 locaties voorzien van een lichtjes. Dit jaar waren net als vorig jaar weer de zelfde belemmeringen door de coronamaatregelen. Maar zijn er toch weer duizenden graven voorzien van lichtjes. Niet alleen in Nederland maar ook daar buiten ontdekken steeds meer mensen deze actie en gaan honderden mensen zijn op kerstavond in de weer om een lichtje te branden voor hen die het grootste offer brachten.

 

Meer informatie op: lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com

Foto: Martin Schonewille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen