Geslaagde editie Talentenjagers bij PBCS Het Mozaïek

Van september tot en met november is Talentenjagers actief uitgevoerd bij PBCS Het Mozaïek in Hollandscheveld. De kinderen van de groepen 7 en 8 kregen elke week een gastles over een interessant beroep, op school, of op het bedrijf van de gastdocent. Die vertelde dan over het beroep en waarom het zo’n leuk beroep is. Daarna mochten kinderen zelf aan de slag om te ervaren wat het beroep inhoudt. Niet alleen leerden de kinderen allerlei beroepen kennen, ook ontwikkelen zij zich doordat ze gestimuleerd worden vragen te stellen en nieuwsgierig te zijn.

 

De directeur van Het Mozaïek, Richard Nanninga, heeft gekozen voor Talentenjagers omdat hij ziet dat er meerdere manieren van leren/ontwikkelen zijn. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze denkwijze. Het blijkt dat onderwijsdoelen op een andere, creatieve manier worden behaald. Dit komt waarschijnlijk doordat de methode daadwerkelijk invloed heeft op het zelfvertrouwen, toekomstperspectieven, motivatie en doorzettingsvermogen van de kinderen. De kinderen krijgen inzicht in beroepen en de mogelijkheden en hun talenten, waardoor ze enthousiast(er) worden over school!

 

“Je leert de beroepen beter kennen en dat is leuk.”

Ook ouders hebben bijgedragen aan de gastlessen. “We hebben ouders en kinderen gevraagd wat zij leuk zouden vinden bij Talentenjagers en diverse ouders gaven zich spontaan op als gastdocent! Een aantal ouders heeft nu daadwerkelijk een gastles gegeven, we hopen de andere ouders de volgende keer te kunnen inplannen”, aldus Carla Eefting, coördinator Talentenjagers.

 

“Leuk, want we mochten een heftruck besturen”

Na afloop van Talentenjagers gaven de kinderen allemaal aan dat ze het leuk tot en met superleuk, interessant en leerzaam vonden. Op de vraag of ze wilden dat Talentenjagers nog een keer zou komen op school antwoordden zij unaniem: JA!

De kinderen hebben o.a. gastlessen gehad van de politie, een schaapherder, de ANWB, welzijnswerk, Agrarica champignonkwekerij, IVN-natuurbeheer, rechtspraak, brandweer, heftruckbedrijf Heffiq, een woningbouwconsulent en een huisarts.

 

Talentenjagers ontwikkelt zich tot een uniek samenwerkingsverband van de gemeente Hoogeveen, Stichting Welzijnswerk, het onderwijs en maatschappelijke organisaties zoals Rotary Hoogeveen De Wolden en Soroptimistenclub de Reestlanden. Zij hebben de handen in elkaar geslagen om deze methodiek stevig in Hoogeveen te verankeren, zodat zoveel mogelijk kinderen hun talenten ontdekken en gemotiveerd zijn het beste uit zichzelf te halen.

 

 

Geef een reactie