Nu ook in quarantaine als je gevaccineerd of hersteld bent

Nu de omikronvariant zich ook in Nederland snel verspreidt zijn de quarantainerichtlijnen aangepast. We zijn minder goed beschermd tegen deze variant. Dat betekent dat je ook de omikronvariant van het virus kunt krijgen (en doorgeven) als je al eerder corona hebt gehad of bent gevaccineerd (basisvaccinatie). Hieronder lees je wat nu de richtlijnen zijn.

Test meteen wanneer je klachten hebt
Dit gaat het snelst met een zelftest. Het is handig als je daar altijd een aantal van in huis hebt. In sommige gevallen test je altijd bij de GGD. Als je test positief is, ga je meteen in isolatie. Dit betekent dat je thuis op een eigen kamer blijft en daar ook slaapt. Jouw huisgenoten komen niet op jouw kamer. Je hebt dus geen contact met hen. Lees hier wat de leefregels zijn als je in isolatie gaat. Wanneer je uit isolatie mag, hangt af van jouw klachten en gezondheid. Hierover krijg je meer informatie van de GGD.

Als een huisgenoot of nauw contact corona heeft, ga je meteen in quarantaine
Ook als je al eerder (langer dan 8 weken geleden) corona hebt gehad of gevaccineerd bent. En dit geldt ook voor kinderen, van alle leeftijden. Door in quarantaine te gaan, help je voorkomen dat de mensen om je heen ook besmet raken.

Online quarantainecheck
Vanuit het bron- en contactonderzoek word je geïnformeerd wanneer je een positieve testuitslag had of een (nauw) contact was van met iemand met corona. Wil je zelf controleren wanneer je in quarantaine moet en je kunt laten testen? Doe dan de online quarantainecheck.

Na de quarantaine
Als je uit quarantaine bent, wees dan tot 10 dagen na het contact met jouw huisgenoot of nauw contact met corona extra voorzichtig. Dit betekent dat je:

  • 1,5 meter afstand houdt;
  • geen contact hebt met kwetsbare personen;
  • grote groepen en drukke plekken ontwijkt.

Kwetsbare mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door het virus dan anderen. Werk je in de zorg of met kwetsbare mensen? Overleg dan met je werkgever.

Bel ons gerust, wanneer je vragen hebt
We zijn dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur, via 0592-709709. Of mail naar coronavragen@ggddrenthe.nl.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord