Algemeen

GGD Drenthe neemt afstand van antwoorden medewerker in video

Gisteren verscheen op verschillende social media een filmpje waarin een gesprek wordt gedeeld van iemand die belt met ons call center. De verstrekte informatie in dit gesprek is volstrekt onjuist.

Hans Kox, directeur publieke gezondheid: ‘Dit is duidelijk niet wat je van een medewerker van GGD Drenthe mag verwachten. We zijn een professionele organisatie die betrouwbare informatie geeft. We nemen dit zeer serieus en bekijken hoe het kan dat dit is gebeurd. Uiteraard nemen we gepaste maatregelen en willen we hier van leren, om dit in de toekomst te voorkomen.’

 

Hieronder vind je de juiste antwoorden bij de vragen die in het gesprek zijn behandeld:  

Weten we wie welke coronavariant heeft? 

Als mensen de uitslag krijgen, is nog helemaal niet bekend met welke variant van het coronavirus zij besmet zijn. Eerst is verder onderzoek nodig: de sequentieanalyse of sequencing. Dit  onderzoek wordt gedaan door het RIVM en maar op een beperkt aantal monsters. . Zo weet het RIVM welke varianten rondgaan in Nederland. De onderzoeksresultaten worden niet met de geteste personen gedeeld. Dit kan niet, omdat een testmonster tijdens de sequentieanalyse niet meer gekoppeld mag zijn aan gegevens van een positief geteste persoon. Dit is in verband met juridische- en privacyrichtlijnen. Het is ook niet nodig, omdat de sequencing pas later gebeurt, als de besmettelijke periode voorbij is. Kortom: we weten niet wie in Nederland besmet is met welke coronavariant.

Hoe weet je nu of de booster helpt, want je weet niet welke variant je hebt en of het vaccin helpt tegen omikron?
De huidige vaccins beschermen je nu minder tegen besmetting, maar lijken nog steeds goed te beschermen tegen ernstige ziekte. Deze bescherming neemt wel af na verloop van tijd. Een boosterprik brengt die weer op peil. Zo kan een groot aantal ziekenhuisopnames worden voorkomen.

Lees er meer over in dit nieuwsbericht op Nu.nl of dit artikel van RTL Nieuws

Kun je bij de huisarts een bloedtest aanvragen om aan te tonen of je corona hebt gehad?
Met een bloedtest kun je op dit moment geen coronabewijs krijgen. De bloedtest geeft, als hij positief is, wel aan dat je corona hebt gehad, maar niet hoe lang dat geleden is en of je nog beschermd bent.

Wat zit er op de teststaafjes?
Met een teststaafje haal je virusdeeltjes uit je neus, zodat die onderzocht kunnen worden. Er blijft niets van het teststaafje achter in je neus.

Waarom kinderen vaccineren als ze nauwelijks ziek ervan worden?
Kinderen worden inderdaad vaak weinig ziek en ze zijn minder besmettelijk. Maar omdat ze vaak veel contacten hebben (ook met oma en opa) kunnen ze toch relatief veel mensen besmetten. Er kunnen minder maatregelen nodig zijn (voor scholen, sport) wanneer kinderen ook gevaccineerd zijn. Daarnaast kan het verloop voor een kleine groep ook ernstig zijn. Lees er meer over op rivm.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen