Gezondheid

Aantal foutieve testuitslagen begin december – GGD informeert betrokkenen

Helaas kregen de GGD het bericht dat in een laboratorium dat de coronatesten voor hun analyseert, een fout is gemaakt. Enkele honderden testuitslagen van inwoners in Fryslân en Drenthe kregen een foutieve testuitslag. DeGGD vindt het heel erg dat dit heeft kunnen gebeuren. De GGD informeert alle betrokkenen vandaag persoonlijk. Zo kunnen ze individuele vragen beantwoorden en advies op maat geven.

Hoe is dit ontdekt?
Alle GGD’en maken gebruik van een aantal (grote) laboratoria. Met steekproeven worden testmonsters met een positieve uitslag hierna nogmaals onderzocht. Bijvoorbeeld om te onderzoeken hoe vaak de omikronvariant momenteel voor komt.

Bij het tweede onderzoek kwam naar voren dat enkele monsters helemaal niet positief waren. Naar aanleiding daarvan zijn alle monsters van de afgelopen weken opnieuw onderzocht. Hierbij ontdekte het lab dat een aantal testresultaten niet negatief maar positief was. En ook dat een aantal testresultaten niet positief maar negatief was. In totaal gaat het om enkele honderden testen van inwoners van Drenthe en Fryslân. Op dit moment worden de laatste tests nog opnieuw onderzocht. Later vandaag is bekend om hoeveel personen het precies gaat.

 

Hoe weet ik of ik één van die personen ben?
Als GGD hebben wij exact in beeld om welke personen dit gaat. Wij sturen vandaag een mail, we verzenden een brief en bellen alle betrokkenen. Zo kunnen we vragen beantwoorden en advies geven als dat nodig is. Heb je vandaag geen bericht van ons, dan hoor je niet bij de betrokkenen en kun je er van uit gaan dat jouw testuitslag correct was.

Het laboratorium biedt oprechte excuses aan voor deze fout. Op de website van dit laboratorium lees je een verdere toelichting van de gang van zaken. 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: