Algemeen

Cilie de Nevelhekse

Na het verschijnen van de vorige dorpskrant Pr8veld in Hollandscheveld kreeg de redactie hiervan  vragen waar toch het verhaal van Cilie de Nevelheks was te vinden.  Toen leek het de redactie het een goed idee om het verhaal een keer op te nemen in de nieuwe editie van Pr8veld. ‘Cilie de Nevelheks’ is overigens oorspronkelijk geschreven door Albert Steenbergen (1840-1900)

 

Het verhaal speelt zich af in het Hollandsche Veld in de jaren 1699/1706.

Vanuit het verre Holland komt Allard, een medicijnenstudent uit Den Haag, voor langere tijd  op bezoek bij de familie Bentinck in Hoogeveen. Als Allard op een dag gaat vissen hoort hij een prachtige zangstem. Hij probeert te achterhalen waar de stem vandaan komt.

Hij wordt hierbij gestoord door het geschreeuw van een meisje dat gebeten wordt door een adder.
Uiteindelijk slaagt Allard in zijn zoektocht en de stem blijkt van Cilie te zijn. Zij is de  pleegdochter van de schutmeester De Stroeve. Cilie heeft van de bevolking de naam Nevelheks gekregen, omdat zij altijd in de schemering loopt te dwalen door de velden. Haar getinte huid en haar bijzondere accent dragen bij aan de bijnaam.

Allard en Cilie zijn vaak samen en zij worden verliefd op elkaar. Het meisje dat door de adder is gebeten sterft uiteindelijk aan de beet. Haar moeder beschuldigt Cilie van hekserij, neemt wraak op haar en probeert haar te verdrinken in het Riegmeer. Een witte duif leidt Allard naar de plek des onheils waar hij Cilie ternauwernood redt van een wisse dood. Hierna is het tweetal onafscheidelijk. Dan wordt Allard teruggeroepen naar Den Haag, want de familie is niet blij met de relatie. Allard, nog steeds hevig verliefd, schrijft diverse brieven aan Cilie maar deze worden onderschept door haar stiefvader.

Cilie is gebroken door het verloren geraakte contact en raakt hierdoor geestelijk in de war. Op een nacht verdwijnt zij spoorloos in haar nachtkleding.  Allard komt terug uit Den Haag en gaat Cilie zoeken. Maar Cilie wordt nooit teruggevonden. Het blijft een mysterie waar ze is gebleven. Allard is ontroostbaar en gaat om zijn verdriet te vergeten verre reizen maken.

 

De hoofdpersonen uit het verhaal, de arts Allard en de Nevelhekse Cilie, worden dikwijls de ‘Romeo en Julia van Drenthe’ genoemd. Het verhaal van Cilie de Nevelheks is bedoeld als aanklacht tegen discriminatie. Op de foto het standbeeld van de vluchtende Cilie in haar nachtkleding. Het standbeeld is gemaakt door Alice Top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen