Gunstige nieuwe regels NHG-hypotheek in 2022

De regels voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zijn volgend jaar gunstiger dan in 2021, wat de kansen voor starters op de huizenmarkt verbetert. Zo gaat het maximale hypotheekbedrag omhoog en betaalt u een lager bedrag aan eenmalige kosten.

Jacqueline Lefers, hypotheekadviseur bij Adviesgroep Mulderij Verzekeringen: “In 2022 mag je met Nationale Hypotheekgarantie € 30.000 meer lenen voor uw huis dan nu het geval is. Daarmee komt de zogenoemde kostengrens voor een hypotheek met NHG volgend jaar uit op € 355.000. Als je een huis koopt en investeert in verduurzaming, dan mag je daarvoor 6% extra lenen van de marktwaarde van de woning.  In 2022 ligt de NHG-grens inclusief verduurzaming op maximaal 376.300 euro, dat biedt voor starters toch weer wat meer mogelijkheden.” Daarnaast wordt een NHG-hypotheek  in 2022 goedkoper omdat de eenmalige kosten omlaag gaan. Die bedragen nu nog 0,7% van het geleende bedrag. Volgend jaar is dat 0,6%.

Gemiddelde prijs

De kostengrens van de NHG wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Toch is er een flink verschil met de actuele huizenprijs, die inmiddels meer dan € 400.000 bedraagt. Dit verschil is ontstaan omdat de NHG uitgaat van de gemiddelde woningprijs van de afgelopen 27 maanden.  Door de explosieve prijsontwikkeling in 2020 en 2021 loopt de maximale NHG-hypotheek achter op de realiteit. Belangenbehartiger Vereniging Eigen Huis heeft daarom gevraagd om de kostengrens van de NHG twee keer per jaar vast te stellen. Daardoor zou deze de marktontwikkeling beter volgen.

Laat u goed informeren

Laat u goed voorlichten om te weten hoeveel u kunt lenen, of dat kan binnen NHG-voorwaarden en wat uw hypotheek voor u betekent qua maandlasten. Ook kunnen hypotheekadviseurs u vertellen welke mogelijkheden u heeft om uw hypotheekbedrag te verhogen als u uw woning wilt verduurzamen.

 foto: Hypotheekadviseurs Anouk Baas, Henry Jansen en Jacqueline Lefers van Adviesgroep Mulderij Verzekeringen.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord