Gezondheid

Ziekenhuizen Drenthe gaan minder coronapatiënten opnemen en kiezen voor meer thuiszorg

In de provincie Drenthe is per direct gestart met thuismonitoring en zo nodig behandeling van Covid-patiënten thuis. Dit is een unieke samenwerking tussen het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA), Treant Zorggroep, de Drentse huisartsen (HZD) en Zorgcentrale Noord (ZCN). Met deze acute opschaling van thuismonitoring kunnen Covid-patiënten met de juiste zorg langer thuis blijven. Daarnaast kunnen opgenomen Covid-patiënten eerder ontslag uit het ziekenhuis krijgen. Hierdoor ontstaat in het ziekenhuis meer ruimte in bedden en personeel.

Zodra de GGD aan de huisarts doorgeeft dat een patiënt Covid-positief is, maakt de huisarts een inschatting of deze patiënt moet worden gemonitord. Is dit het geval, dan schakelt de huisarts de ZCN in.

App

Patiënten die thuis worden gemonitord maken gebruik van de Thuismetenapp van softwareleverancier Luscii. Hierin vullen zij meerdere keren per dag hun zuurstofsaturatie, hartslag en ademhalingsfrequentie in en geven ze aan hoe ze zich voelen. Op basis van die gegevens geeft de verpleegkundig zorgcentralist van ZCN de huisarts een signaal wanneer de patiënt bijvoorbeeld achteruitgaat. Bij verslechtering kan de huisarts tijdig de behandeling starten. Dit kan medicatie zijn maar ook zuurstoftoediening thuis. Afspraken over die behandeling hebben de huisartsen en longartsen van het WZA en Treant Zorggroep samen gemaakt.

Gerust gevoel

Door thuismonitoring worden de Covid-patiënten nauwlettend in de gaten gehouden en kunnen ze in hun eigen vertrouwde omgeving verantwoord werken aan hun herstel. Voor het WZA en Treant Zorggroep zorgt de thuismonitoring voor vermindering van werkdruk en meer ruimte voor Covid-patiënten die opgenomen moeten worden. Voor de huisartsen geeft de thuismonitoring ook een gerust gevoel: zij weten dat hun patiënten nauwlettend in de gaten worden gehouden. Bron;ZCN

Geef een reactie