Algemeen

Amnesty Hoogeveen roept op: schrijf een brief, verander een leven!

HOOGEVEEN – Op 10 december is het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Amnesty International zet zich jaarlijks in om rond deze dag de schrijfactie Write for Rights te organiseren. Ook de werkgroep in Hoogeveen roept mensen op te schrijven tegen onrecht. Vanwege de coronacrisis is besloten de schrijfactie niet in de Bibliotheek Hoogeveen plaats te laten vinden, ondanks voorgaande berichten. Amnesty roept een ieder op om vanuit huis mee te schrijven met behulp van individuele schrijfpakketjes, af te halen bij de bibliotheek.

Tijdens Write for Rights worden brieven geschreven naar autoriteiten van verschillende landen. Elk jaar wordt er geschreven voor tien mensen. Deze mensen kennen elk andere nationaliteiten, culturen en gewoontes. Eén ding hebben ze echter met elkaar gemeen: er wordt hen groot onrecht aangedaan door autoriteiten. Wereldwijd zijn er mensen die onterecht vastzitten, worden bedreigd en gemarteld, puur omdat zij opkomen voor hun rechten.

Gewetensgevangenen
Dit jaar komt Amnesty Internationaal onder andere in actie voor Zhang Zhan uit China. Zhan deed als één van de weinige burgerjournalisten verslag van de destijds beginnende coronacrisis. Zij deed verslag van overheidsvertegenwoordigers die in Wuhan verslaggevers oppakten en familieleden van coronapatiënten lastig vielen. Ze werd opgepakt en veroordeeld tot vier jaar cel.
Verder is het mogelijk om te schrijven voor de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus. Hij belandde in een demonstratie waar hij niets mee te maken had. Mikita werd gearresteerd en beschuldigd van het gooien van een molotovcocktail naar de politie. In de gevangenis werd hij slecht behandeld: hij werd geslagen en kreeg elektrische schokken toegediend, ondanks het feit dat hij epilepsie heeft. Mikita is vervolgens veroordeeld tot vijf jaar gevangenschap, alhoewel er een gebrek aan bewijs tegen hem is.

Schrijven tijdens corona
Evenals vorig jaar heeft de werkgroep Amnesty Hoogeveen besloten de schrijfactie niet op locatie te organiseren vanwege de coronapandemie. In plaats daarvan heeft u de optie om thuis brieven te schrijven. In Bibliotheek Hoogeveen liggen bij de ingang schrijfpakketjes die u mee naar huis kunt nemen. Tevens kunt u deze ook weer inleveren bij de Bibliotheek in de daarvoor bestemde brievenbus bij de ingang. Hiervoor heeft u de mogelijkheid tot de kerst, dus voor het weekend van 25 december. De werkgroep van Amnesty Hoogeveen zal vervolgens de brieven versturen en neemt de verzendkosten voor haar rekening.

Ook op diverse scholen voor VO/MBO wordt meegeschreven, waaronder De Windroos (VSO) en de Internationale Schakelklas van RSG Wolfsbos. Het resultaat zal naderhand onder andere worden gedeeld op de Facebook pagina en website van Amnesty Hoogeveen (www.hoogeveen.amnesty.nl).

Expositie
In het kader van de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens mag Amnesty Hoogeveen het werk tentoonstellen van kunstenares Agnes van Eupen. Haar expositie omvat dertien verscheidene schilderijen met als thema: politieke moorden en verdwijningen. Mevrouw van Eupen uit met haar schilderijen gebeurtenissen die te maken hebben met onrechtvaardigheid aan de hand van waargebeurde verhalen. Zij wil met haar expositie een beeld schetsen van wat er in sommige landen gebeurt met betrekking tot mensenrechten.

De meeste schilderijen treft u aan in de Bibliotheek Hoogeveen bij de ingang, tezamen met de thematafel over mensenrechten en informatie over Write for Rights. Verder hangen er schilderijen in het HEMA restaurant en het voormalig pand van Didi.

Schrijven helpt
Ondanks de coronahindernissen kwam Nederland vorig jaar massaal in actie voor Write for Rights 2020, met als resultaat dat er meer dan 500.000 brieven en kaarten zijn geschreven. Internationaal kwam de teller uit op 4,5 miljoen! Hierdoor kwam onder andere mensenrechtenverdediger Germain Rukiki Uit Burundi vrij en werd de moordzaak van Popi Qwabe en Bongeka Phungula uit Zuid-Afrika heropend.

Elke brief helpt. Op de website van Amnesty kunt u zien voor wie u kunt schrijven (https://www.amnesty.nl/organiseren/voor-wie-we-schrijven).

Voor meer informatie over Amnesty Hoogeveen kunt u kijken op http://www.hoogeveen.amnesty.nl

Geef een reactie