Lisa Scholtens wereldkampioene sneldammen

Szklarska Poręba / Hoogeveen – Groot feest voor de Hoogeveense jeugddamclub. Voor het eerst in de historie heeft de jeugddamclub een wereldkampioen in het midden. Lisa Scholtens is bij het sneldammen eerste geworden in de categorie aspirantenmeisjes (onder de 16 jaar). “Een droom die voor mij nu werkelijkheid is geworden.” Maar niet alleen dat, Lisa heeft in het algemene toernooi ook brons gehaald. Ook Nicole de Vries die een sterk toernooi speelde is derde van de wereld geworden in de categorie juniorenmeisjes (onder de 19 jaar). Bij het sneldammen viel ze net buiten het podium met een 5e plaats. Roland Kreeft (14) heeft ook sterk WK achter de rug en werd 8e en 7e bij het sneldammen. Zijn doelstelling was een top-10 klassering en dat heeft hij mooi gehaald.

 

Nicole de Vries (18) en Lisa Scholtens (16) pakken ook het brons op het WK Jeugddammen

Vorige week werd er in het Poolse stadje Szklarska Poręba het wereldkampioenschap jeugddammen gehouden. Het staat bekend als een skigebied in de winter en is gelegen in een vallei met prachtig natuur. Kortom, een goede locatie om het WK Jeugddammen te houden. De drie Hoogeveense jeugdspelers vertrokken 28 november met het vliegtuig vanuit Amsterdam om daar het WK met het klassieke speeltempo te spelen. Het WK werd afgesloten met het onderdeel sneldammen op Pakjesavond.

Sterk spelende Nicole zorgt voor Brons
Nicole speelde een uitermate sterk toernooi. Met haar vertrouwde technische speelstijl versloeg ze een aantal concurrenten. Zo behaalde ze belangrijke overwinningen op topspeelsters Aliona Bolshakova uit Rusland (wereldkampioen sneldammen) en de toptalenten van Oekraïne Vira Popruha en Darina Skorohod. In de vierde ronde had Nicole even een dipje toen ze verloor van de wereldkampioen Maryia Chasnakova. “Ik was enorm teleurgesteld en had er wel even zwaar mee met deze zure nederlaag. Ik ben een echte vechter en ga er altijd voor”, vertelde Nicole na het verwerken van de teleurstelling. Vechten kan Nicole wel, want ze boekte vervolgens drie overwinningen achterelkaar. De overwinning op landgenote Myrthe Kraaijeveld in ronde 7 was de bevestiging dat ze hoe dan ook het podium zou halen. De laatste en 8e ronde was superspannend, want de gehele top-3 was nog niet duidelijk. Al snel wist Nicole dat haar concurrente, Maryia Chasnakova uit Wit-Rusland, haar wedstrijd verloor. Nicole zat zelf tegen de taaie Russin Aigiza Mukhametianova. Als Nicole deze partij zou winnen, was ze wereldkampioen. Echter, de partij verliep niet lekker. “Het was geen beste partij. Ik zag dat mijn concurrente verloor, maar mijn stand was zwak en ik verloor zelfs de partij. Dat was enorm balen. Ik was er zo dichtbij.” Na het verwerken van de tweede tegenslag was ze toch nog tevreden over het toernooi. “Voorafgaand het toernooi zou ik getekend hebben voor de derde plaats. Ik ben trots op mezelf en ik ben blij dat ik het podium heb gehaald.” Met deze prestatie heeft de Hoogeveense ook haar meestertitel gekregen van de werelddambond (FMJD): MFF, Maître FMJD Féminin.

Lisa pakt ook brons in een fotofinish
Voor Lisa ging het algemene toernooi bij de aspirantenmeisjes anders dan bij Nicole. Lisa had moeite om de top bij te benen in een sterk deelnemersveld. De opzet van de partijen ging allemaal wel goed, maar ze had moeite om haar voordeel om te zetten in winst. Daarnaast kreeg ze twee nederlagen om de oren die ze zelf had veroorzaakt door het kiezen van een verkeerd plan. Toch bleef ze overeind en haar concurrenten verloren van elkaar ook allemaal punten. “Ik had de hoop nog niet opgegeven. De laatste dag moesten we nog twee ronden spelen en ik stond maar één punt achter de nummer 3.” In de achtste ronde ging ze voorspoedig tegen de Poolse Klara Kornaga. In de opening won Lisa als snel een schijf door enkele dreigingen tegen de aanval in te zetten. Lisa stond straal gewonnen, maar door een onnauwkeurige beslissing kreeg haar tegenstandster compensatie en eindigde de partij in remise. “Ik baalde enorm dat ik niet won. Ik weet niet wat er allemaal gebeurde en waarom het fout ging. De winst was namelijk niet moeilijk.” Nog één ronde te gaan, de laatste 9e ronde. Alles zou mee moeten zitten (ook de partijen waar ze geen invloed op had) om alsnog met een eindsprint de derde plaats te bemachtigen. Ze moest dan eerst Daryna Mossiekno uit Oekraïne verslaan die derde stond en dat deed ze. “Dit keer had ik wat meer geluk. Mijn tegenstander blunderde enorm in het eindspel. De partij was anders misschien wel remise geworden.” Het was nu afwachten voor Lisa wat eindstand zou worden. Zowel de Estse Karmen Kuusik als Daryna hadden ook 11 punten. “Na het afwachten tot alle partijen klaar zijn en de eindstand op internet komt te staan, was de eindstand te zien die officieel door de arbiter is vastgesteld. Volgens deze stand was ik 3e. Met een minimale weerstandvoorsprong op de nummer weer. Ik had een iets sterker programma gehad. Mijn coaches Ester van Muijen en Heike Verheul hebben voor de zekerheid nog bij de hoofdarbiter nagevraagd of deze uitslag definitief was. En dat was zo!”, zegt de glunderde Lisa na deze bijzonder welkome verrassing en geweldige prestatie. Het was een spannende fotofinish op het eind die in het voordeel viel voor de Hoogeveense. Ook Lisa wordt gekroond met een kandidaat-meestertitel: CMFF, Candidat Maître FMJD Féminin.

De muur van Roland Kreeft
Bij de aspirantenjongens speelde Roland een verdienstelijke WK. Het deelnemersveld was van een hoog niveau. Voor Roland was het een enorme uitdaging om hier huis te houden. Vooraf aan het toernooi had Roland een top-10 doelstelling. Daarnaast wou hij ook werken aan zijn degelijkheid, niet teveel kansen weggeven aan zijn opponenten. In de voorgaande EK’s en WK’s was de verdediging nog wel eens kwetsbaar. Roland boekte twee strakke overwinningen op de Litouwers Matas Sketerskas en Algirdas Neironis en verloor slechts een partij van de Pool Amadeusz Zyber-Moszak. Alle andere partijen eindigde remise, onder wie tegen MF Heorhi Vydzerka uit Wit-Rusland en CMF Emre Hageman uit Nederland. “Ik ben tevreden over het verloop van het toernooi. Ik kan er positief naar terugkrijgen. Mijn doestelling is gehaald en hopelijk zit er de volgende keer meer in.”

Lisa pakt de wereldtitel in het blitz
Traditioneel wordt het WK afgesloten met het sneldammen in alle leeftijdscategorieën, ook wel het blitz genoemd. Het speeltempo was gering met 5 minuten bedenktijd per persoon plus 3 bonusseconden per zet. De schijven vliegen dan letterlijk over het bord. Een moeilijke discipline, want je moet alles 10 keer zo snel doen: rekenen, zetcontrole, taxeren en ook de klok in de gaten houden want wie geen tijd meer heeft, verliest de partij. Dit vond allemaal op zondag plaats. Nieuw toernooi, nieuwe kansen dacht Lisa. “Zaterdagavond had ik nog even geoefend om in het sneldamritme te komen. Het is altijd even schakelen na een zwaar toernooi met lange partijen.” Lisa sliep die avond niet goed. De vele aandacht en alle leuke positieve reacties en felicitaties voor mijn bronzen medaille was overweldigend. “Gelukkig had ik heel veel zin in het sneldammen en barste ik van de adrenaline om weer fit de nieuwe dag te beginnen. De bronzenmedaille gaf mij nieuwe energie!” In de eerste ronde trof ze gelijk de huidige wereldkampioen MFF Tunaara Fedorova uit Rusland. Ze hielt deze partij erg knap op remise. “Het was een bekende opening die ik kreeg. Ik kon daardoor snel zetten doen en tijdwinst pakken. Tunaara viel vervolgens aan, waardoor ik kon omsingelen. Uiteindelijk gaven we beiden niks weg. Ik was erg tevreden met het resultaat.” Vervolgens kwam Lisa pas echt op stoom en ging daarna als een speer. Ze sneldamde de ene naar de andere topspeelster van het bord, onder wie de nummer 2 op het WK Darya Nikifarava. “Ik speelde bewust snel om mijn tegenstanders onder druk te zetten en probeerde ik allerlei zetjes erin te vlechten. Dit werkte goed, want veel van mijn tegenstanders trapte ergens in.” Ze boekte maar liefst vier overwinningen achterelkaar en stond alleen aan de top. Echter, verloor ze ongelukkig in de zesde ronde van de Wit-Russische Nastassia Sakalova. “Dit was niet nodig, want ik had een voordelig eindspel. Echter, had ik maar 2 seconden op de klok en was ik te laat om een zet te doen.” Toch stond Lisa er nog goed voor in het klassement en gelijk in de volgende ronde heroverde ze de koppositie na een overwinning op de Oekraïense CMFF Daryna Lobanova. Met nog een ronde te gaan wist Lisa één ding zeker: bij winst is zij de nieuwe wereldkampioene. De spanning was om te snijden. De partij verliep niet zoals gehoopt. De Litouwse Milana Simenaite gaf geen krimp. De stand was remise, maar toen deed mijn tegenstander een onreglementaire actie en verloor ze direct de partij. Lisa straalde vervolgens van geluk toen ze won en zichzelf wereldkampioene mocht noemen. Lisa had zo’n sterk programma, de hele wereldtop kreeg ze, dat ze zelfs remise al voldoende was voor de eerste plek. “

Blinddammen
Lisa is begonnen op haar zevende bij de Hoogeveense Jeugddamclub onder leiding van jeugdleider Gerard Bruins. Via het schooldammen is ze in aanraking gekomen het met prachtige damspel. Ze woont nu in Slagharen, maar speelt voor HDC Hoogeveen. Haar persoonlijke trainer is Zainal Palmans en vanuit de bond (KNDB) wordt ze getraind en gecoacht door Ester van Muijen. Ook krijgt ze blinddamtraining van Nick Waterink (2x brons op het WK Junioren 2018). Ze is vier keer Nederlands kampioene (2014, 2015, 2017 en 2021) geworden in de welpen-, pupillen- en aspirantencategorie voor de meisjes. Daarnaast heeft ze ook een voorliefde voor het blinddammen, wat heel bijzonder is. Heel veel topdammers kunnen niet wat zij kan. Lisa ziet dan de schijven niet, haar tegenstanders wel. Ze heeft, onder toeziend oog van Prof. Dr. Erik Scherder (Neuropsycholoog VU Amsterdam), een online blindsimultaan gegeven tegen drie tegenstanders. Ze won er twee en speelde eenmaal remise.  We gaan nog veel horen van Lisa en alle andere damtalenten van de Hoogeveense damclub. “Mijn volgende doel is om bij het reguliere toernooi wereldkampioen te worden en actief mee te draaien bij de dames.” Foto: Michel Stempher

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord