Schrijfactie Write for Rights in Bibliotheek Hoogeveen

Dit jaar organiseert Amnesty International Hoogeveen de internationale schrijfactie Write for Rights op zaterdag 11 december 2021. Write for Rights is een actie waarbij mensen over de hele wereld brieven schrijven aan autoriteiten.

 

Om 13.00 uur opent burgemeester Karel Loohuis de actie in Bibliotheek Hoogeveen.

 

Amnesty komt dit jaar onder andere op voor Zhang Zhan uit China, die als een van de weinige burgerjournalisten verslag deed van de destijds beginnende coronacrisis. Zhang Zhan deed verslag van overheidsvertegenwoordigers die in Wuhan verslaggevers oppakten en familieleden van coronapatiënten lastigvielen. Ze werd opgepakt en veroordeeld tot vier jaar cel.

Ook de situatie van de Thaise Rung verdient aandacht. Ze maakt zich sterk voor gelijkheid, de vrijheid van meningsuiting en de hervorming van de monarchie in Thailand. Inmiddels lopen er verscheidene aanklachten tegen haar, waarvoor ze een levenslange gevangenisstraf kan krijgen.

Verder kan dit jaar geschreven worden voor de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus. Hij belandde in een demonstratie waar hij niets mee te maken had. Mikita werd gearresteerd en beschuldigd van het gooien van een molotovcocktail naar de politie. In de gevangenis werd hij slecht behandeld: hij werd geslagen en kreeg elektrische schokken toegediend, ondanks het feit dat hij epilepsie heeft. Mikita is vervolgens veroordeeld tot vijf jaar gevangenschap, alhoewel er een gebrek aan bewijs tegen hem is.

Naast deze drie mensen kunnen ook brieven geschreven worden voor zeven anderen, die eveneens hulp nodig hebben. De brieven geven deze mensen veel moed en sporen de autoriteiten aan tot verandering.

 

Iedereen is op zaterdag 11 december van 13.00 tot 16.00 uur van harte welkom om mee te schrijven in de Bibliotheek van Hoogeveen.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord