Positieve testuitslagen ongeveer gelijk met de week ervoor (weekoverzicht Drenthe t/m 29 november)

Afgelopen week bleef het aantal positieve testuitslagen ongeveer gelijk met de week ervoor. Het aantal ziekenhuis- en intensive care-opnames in Drenthe steeg. Momenteel is het grootste knelpunt de beschikbaarheid van ziekenhuisbedden en verpleeghuisbedden. Dit heeft ook te maken met de ernstige personeelstekorten in de zorg. Help de verspreiding van het virus terugdringen. Houd afstand van anderen en doe een zelftest voor je anderen ontmoet (zeker bij ouderen). Blijf thuis bij klachten en laat je testen. En hou vol met de basisregels (zoals handen wassen). Die blijven ontzettend belangrijk.

 

Aantal vaccinaties

Voor een extra prik (booster) maak je altijd een afspraak. Dit kan – zodra je hiervoor de uitnodiging krijgt – via 0800-7070 of online.
Voor een eerste of tweede prik is Prikken zonder afspraak mogelijk op alle locaties in Drenthe. Check hiervoor eerst de actuele openingstijden op drenthevaccineert.nl/locaties.

 • 381.138 inwoners uit Drenthe van 12 jaar of ouder hebben minimaal één vaccinatie ontvangen van een GGD of van een andere instantie (86%). (bron: RIVM)
 • 84% van alle 12-plussers in Drenthe is volledig gevaccineerd. (bron: RIVM)
 • In totaal, van 6 januari tot en met 28 november, zette GGD Drenthe 594.460 vaccinaties.

Waarom vaccineren?
Ieder heeft zijn persoonlijke redenen. Bijvoorbeeld:

 • Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen).
 • Vaccinatie draagt bij aan de groepsimmuniteit. Wanneer veel mensen in een groep immuun zijn, verspreidt het virus zich minder snel.
 • Hierdoor worden maatregelen om het virus in te dammen eerder overbodig.

Meer voorbeelden en informatie om je eigen keuze te maken vind je bijvoorbeeld op de site van TNO en het RadboudUMC: coronavaccinatie-keuzehulp.nl

Aantal positieve testuitslagen

 •  In Drenthe ontvingen in de afgelopen week 2.984 inwoners een positieve testuitslag (1,6% meer dan de week ervoor).
 • In de 0-9 jarigen groep zien we nog enige stijging van het aantal positieve testen (per 100.000), terwijl in alle andere leeftijdsgroepen een daling is ingezet. De daling is het sterkst bij de 10-19 jarigen. Bekijk de grafiek per leeftijdsgroep.
 • Ten opzichte van Nederland en de omliggende regio’s is het aantal positief geteste inwoners per 100.000 inwoners in Drenthe lager.
 • Het reproductiegetal in Nederland is 1,18 (waarde van 11 november). Bij een reproductiegetal hoger dan 1, stijgt het aantal besmettingen. In dit geval wil een reproductiegetal van 1,18 zeggen dat 100 mensen met corona 118 andere mensen besmetten.

 

Ziekenhuisopnames
De kans om als volledig gevaccineerd persoon met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen is 17 keer lager dan voor een niet-gevaccineerde. Voor de IC is die kans als volledig gevaccineerde 33 keer zo klein.

 • Op 29 november lagen er 50 patiënten met COVID-19 in een Drents ziekenhuis, waarvan 12 op een IC bed. Dit kunnen ook patiënten zijn die buiten Drenthe wonen (bron: Acute Zorg Netwerk Noord Nederland.  

Aantal testen
Door de grote drukte kan het voorkomen dat testen zonder afspraak (tussen 11.00 en 15.00 uur) niet altijd meer mogelijk is in Drenthe. Lees meer in dit nieuwsbericht.

Bij de testlocaties krijg je altijd een PCR-test. De uitslag volgt uiterlijk binnen 48 uur (maar eigenlijk altijd de volgende dag). Je krijgt hiervan automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

 • In de afgelopen week hebben 15.913 inwoners uit Drenthe zich laten testen, dat is 8,3% minder dan in de voorgaande week.
 • In de afgelopen week was het vindpercentage (het aandeel positieve testuitslagen van de GGD-testen) 12,9%, 0,3% hoger dan het vindpercentage van voorgaande week (12,6%).

Geen klachten en ontmoet je mensen?
Gebruik dan liefst eerst een zelftest. Wees extra voorzichtig bij contacten tussen kinderen en 70-plussers, want de oudste groep is het meest kwetsbaar. Houd bezoek beperkt tot vier gasten (vanaf 13 jaar) en doe ook in dat geval allemaal een zelftest. Bescherm elkaar.


Geef een positieve zelftestuitslag altijd door aan de GGD. Dat kan 7 dagen per week via 0592-709709 (8-17.00u). Het advies is om dan ook gelijk een (her)testafspraak te maken bij de GGD. Een zelftestuitslag is minder betrouwbaar, ook als die positief is.

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord