Expositie ‘Aardenburg! Van Kennemer tot Iglo’

Vanaf zaterdag 27 november is in de Verhalenwerf de expositie ‘Aardenburg! Van Kennemer tot Iglo’ te zien in de biliotheek van Hoogeveen. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de historische conservenfabriek Lucas Aardenburg.

Nadat de turfwinning begon af te nemen, kwam de tuinbouw steeds meer op in en rondom Hoogeveen. Voor Aardenburg was dit een uitstekende kans om zich op deze plek te vestigen. Zo ging ook Hoogeveen mee met de industriële revolutie.

Lucas Aardenburg stond bekend om zijn harde werkers. Er werkten veel arbeiders uit Hoogeveen en omstreken, maar ook werden er Spaanse, Indische en Molukse arbeiders geworven. Aardenburg gaf zijn medewerkers de mogelijkheid tot thuiswerken. Voor veel grote gezinnen was dit een ideale extra inkomstenbron.

De fabriek had veel invloed op de samenleving in Hoogeveen. Zo ontmoetten veel werknemers elkaar bij verenigingen en het Spaanse centrum. Mooie liefdes bloeiden op! Veel arbeiders kwamen uit het buitenland en daarom ging de communicatie vaak via een tolk. Ook hingen er Spaanstalige borden met aanwijzingen in de fabriek.

Verhalentafel

We openen de expositie met een Verhalentafel. Diverse gasten schuiven aan om herinneringen op te halen en verhalen te delen.

  • 13.15 – 13.30 uur     Inloop en ontvangst
  • 13.30 – 15.00 uur     Verhalentafel
  • 15.00 uur                 Opening tentoonstelling

Let op: Coronatoegangsbewijs verplicht. We volgen de actueel geldende richtlijnen vanuit de Nederlandse overheid en het RIVM.

Expositie

De expositie is tot na de zomer van 2022 te zien.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord