Sinterklaasoptochten: je deelt vol trots een foto, maar voordat je het weet ben je geschorst op social media

Hoogeveen – Vol trots deel je een foto van je kind die een zakje snoep krijgt van zwarte piet, nauwelijks een paar uur later krijg je een bericht van bijvoorbeeld facebook dat je voor een aantal dagen geschorst bent.

De  optochten van Sinterklaas zijn door allerlei maatregelen aan veel regels gebonden dit jaar. Zo mag de goedheiligman bij optochten niet stil staan, net als zijn pieten. Dit om een oploop van mensen te voorkomen in verband met corona. Dit weerhoudt veel organisaties er niet van om toch nog iets te doen, dan maar in aangepast vorm zodat kinderen toch nog iets meekrijgen van het kinderfeest. Al hoopt Sinterklaas volgend jaar gewoon ieder kind persoonlijk een handje te kunnen geven.

In dorpen en wijken in de gemeente Hoogeveen is het meestal dat de optochten door plaatselijke vrijwilligers opgezet worden. En dan is het een ons kent ons.  Daarom zijn de pieten over het algemeen zwart geschminkt om herkenning te voorkomen. En daar schuilt het gevaar als je vol trots een foto maakt van je kind bij een optocht, of een zakje snoep krijgt van een piet. Want deel je deze bijvoorbeeld op facebook, dan is de kans zeer groot dat je foto wordt verwijdert en je een aantal dagen geschorst gaat worden.

Facebook vindt dat deze beelden  stereotypen discriminerend en kwetsend zijn en daardoor niet aanvaardbaar ,Sinterklaas is een feest voor iedereen geeft het platform aan. Beheerders bekijken de beelden van geval tot geval. Een Piet zonder blackface-kenmerken, zoals de schoorsteenpiet en de roetveegpiet, zijn nog wel toegestaan.

Een voorbeeld  van een bericht die veel mensen afgelopen week hebben gekregen bij een ban op facebook

 

Deel dit bericht!

Een gedachte over “Sinterklaasoptochten: je deelt vol trots een foto, maar voordat je het weet ben je geschorst op social media

  • 23 november 2021 om 15:50
    Permalink

    Facebook is al tijden de weg kwijt. Ik heb op dit moment een ban van 30 dagen omdat ik een land welke met oorlog dreigt een agressief volkje noemde. Begin dit jaar een ban van 30 dagen omdat ik een album van een black metal band deelde. Daarvoor heb ik een ban van 7 dagen gehad nadat ik iemand die zei dat alle homo’s pedo zijn eerst maar eens naar de vieze mannetjes van zijn religie (meneer was katholiek) moest kijken. Vreemd genoeg mocht de opmerking alle homo’s zijn pedo wel, maar zeggen dat er de priesters nogal wat vieze mannetjes zitten mocht niet van facebook.
    Nadeel is dat je, wanneer je eenmaal een ban hebt gehad, werkelijk je mening niet meer kunt geven omdat je zonder redenen een ban kunt krijgen omdat het niet in het straatje van facebook past.

Geef een antwoord