Opinie: Coronamaatregelen sportverenigingen

Ik heb ook geluisterd naar de persconferentie over coronavirus bestrijding beleid van minister-president Rutte en minister De Jonge op 12 november jongstleden. Sportverenigingen komen in de knel door de coronamaatregelen. Logisch dat iedereen protesteert, zowel sportverenigingen als hun achterban.

Mondkapje, 1 ½ meterafstand, beperkte duur trainingen, geen douchegebruik, niet mogen omkleden en sinds kort de verplichte coronapas geven irritatie. De papierencorona pas is niet altijd leesbaar bij de toegangspoort, dus sporten zonder dat personeel aanwezig is kan ook niet meer. Sportscholen trachten ondertussen leden te behouden door o.m. contributiekorting of mogelijkheid hun lidmaatschap te bevriezen. Het gaat me wat ver om te spreken van louter gestuntel van de regering, zoals Frédérique Waakop Reijers namens vele sportverenigingen in Hollandscheveld suggereert. De regering moet moeilijk beslissingen nemen, maakt inschattingsfouten en ziet ook wel in dat de maatregelen bij velen rauw op het dak komen. Bovendien hebben we geen recente ervaring met zo’n pandemie en kan de regering onmogelijk iedereen tevreden houden.  Ik denk ook niet dat mevrouw Waakop de perfecte oplossing in huis heeft. Wat dat betreft moeten we maar wat leren vertrouwen om de echte deskundigen, zoals virologen en trachtten solidair met elkaar te zijn. Het lijkt er wel op dat de bezuinigingen op de zorg zich nu gaan wreken, ook in Hoogeveen. Dat is spijtig, een les voor de toekomst met mogelijk nieuwe pandemiën. Verder vind ik het belangrijk dat mensen blijven sporten (in verenigingsverband) en de buitenlucht opsnuiven al dan niet in verenigingsverband: zo blijft men gezond en weerbaarder. Tijdens de TBC epidemieën in de eerste helft van de 20e eeuw dachten artsen dat mensen in bed moesten blijven om te genezen. Nu zou men deze groep laten bewegen en frisse buitenlucht schenken. We kunnen niet alles op slot doen, want dan heiligt het doel de middelen niet meer.  Ik ben niet voor verplichte vaccinatie, maar wie zich niet laat vaccineren (ten zij medische indicatie dat vaccinatie niet verantwoord is) hoeft ook niet te verwachten in verenigingsverband te kunnen sporten. Het is volgens mij verstandig als iedereen zich laat vaccineren, maar dan wel uit vrije wil. Ook al uit solidariteit naar anderen toe, zoals ouderen. Als iedereen gevaccineerd is, is er minder gezeur over: wie wel of niet wordt toegelaten, over de 1 /12 meter regeling en de schuldvraag bij mogelijke besmetting. Het lijkt me ook dat mensen moeten worden toegelaten in sportverenigingen die niet gevaccineerd zijn, maar wel zijn genezen van corona en zo weerstand hebben opgebouwd. Bij natuurlijke genezing schijnt men meer weerstand op te bouwen dan bij vaccinatie. Bij zo’n evenwichtiger situatie zullen er minder opzeggingen volgen en minder problemen met (huur)lasten van sportverenigingen. Leden kunnen ‘sympathieke locale sportverenigingen’ steunen met een extra gift. Ik zou dat niet doen voor grote commerciële (buitenlandse) ketens, zoals Basic- Fit die overheidssteun ontvangen. De schuld van de tweedeling ligt niet louter bij de regering, maar zeker ook bij de burgers. Ik verwacht niet over drie weken de oplossing. Mogelijk duurt de crisis nog wel 1 ½ jaar.
Ik hoop hierbij dat de aversie tegen de overheid niet tevens een toenemende kloof zal ontstaan door mensen die wel en niet gevaccineerd zijn, want dan zal deze coronacrisis (en andere crisissen) volgens mij nog veel langer gaan duren.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Deel dit bericht!

Geef een antwoord