Algemeen

Studenten bedenken oplossing om drijfvuil uit gemalen te houden

Regio – Technasium-studenten van Christelijke Scholengemeenschap Dingstede uit Meppel bedachten een nieuwe oplossing voor Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) om drijfvuil dat zich ophoopt voor gemalen makkelijk te kunnen verwijderen. In opdracht van het waterschap maakten ze een 3D-model voor een automatische krooshekreiniger. WDODelta ziet kansen in de oplossing en neemt het als mogelijkheid mee bij de renovatie van gemaal Paradijssluis in  Meppel waarvoor de voorbereidingen zijn gestart.  

 

Handmatig vuil verwijderen

Het waterschap houdt de waterstanden op de Drentsche Hoofdvaart met zes gemalen op peil en voorziet daarmee een gebied van ruim 40.000 hectare van water. De gemalen pompen in een droge periode het water vanuit het IJsselmeer richting Assen. Om de pompen in de gemalen te beschermen, ligt er voor ieder gemaal een zogeheten krooshek. Dit hek houdt afval tegen, zoals bladeren, takken en waterplanten.

Als dit vuil niet verwijderd wordt, raken de pompen van de gemalen verstopt en stroomt het water niet goed door. “Dat vuil verwijderen we nu nog met de hand”, zegt waterschapsbestuurder Herman Odink met onder meer Educatie in zijn portefeuille. “In tijden van droogte moeten onze medewerkers meerdere keren per dag naar een gemaal toe om de grote hoeveelheid vuil te verwijderen. Een tijdrovende klus waarvoor we een oplossing zochten. Die vraag hebben we bij het onderwijs neergelegd.”

 

Studenten komen met oplossing

De ‘onderwater’ krooshekreiniger is het idee van technasium-studenten. “De krooshekreiniger haalt automatisch het vuil voor het krooshek weg. Het bestaat uit een plateau die onder water ligt. Dit plateau gaat langzaam naar boven en schraapt daarmee langs het krooshek. Het vuil wordt vervolgens op een baan gezet en automatisch naar een verzamelplaats op de kant gebracht”, lichten ze toe. Het viertal hield in het ontwerp rekening met verschillende voorwaarden. De oplossing moest bij de omgeving passen en niet te veel geluid maken. “Ook hebben we rekening gehouden met de grootte van de machine en het aanzicht van het gemaal.”

 

Samenwerking met studenten

WDODelta werkt vaker samen met onderwijsinstellingen. Odink: “Studenten geven op een verfrissende  wijze antwoord op technische vraagstukken. Ze hebben vaak een andere benadering van een probleem en dus ook voor een oplossing. Dat is gunstig voor ons én voor de studenten. Zij doen op deze manier ervaring op en maken kennis met het waterschap. Misschien wel hun toekomstige werkgever.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen