Opinie bezorgproblemen kranten

Nederlandse dagbladen hebben momenteel te kampen met bezorgproblemen. De oorzaak is: een groot tekort aan krantenbezorgers. Volgens Rob Kwakman, regiomanager distributie van Mediahuis, waar ook de Hoogeveensche Courant en Dagblad van het Noorden onder valt, kan het niet aan de beloning liggen. Krantenbezorger is echter geen aantrekkelijk werk voor velen omdat de beloning erg laag is (minimumloon) en Dagblad van het Noorden een ochtendkrant is. En wellicht redt niet iedereen het om binnen een uur het minimumuurloon van euro 10,60 te verdienen: “een uurswijk betekent dus niet per se dat je er een uur over doet om jouw wijk te bezorgen”, aldushttps://www.bezorgdekrant.nl/wat-verdien-je-met-een-krantenwijk. Wie veel reclame met de kranten moet meenemen zal mogelijk zeker niet binnen een uur klaar zijn. Mogelijk ontstaan door extra meerwerk zonder extra loon conflicten tussen bezorger en werkgever. Nu de winter er aankomt zal dat ook niet extra motiverend zijn om voor dag en dauw op te staan. Voor oudere bezorgers lijkt het me ook niet prettig om bij regen, ijzel en
wind te werken. Ook de middagkrant, de Hoogeveensche Courant, ervaart bezorgproblemen,
zoals het ‘opiniestuk’ in de Hoogeveensche Courant d.d. 8 november duidelijk maakt. “we streven ernaar om de abonneekrant op maandag en vrijdag uiterlijk om 18.00 bij u te bezorgen”, aldus de bezorgservice van de Hoogeveensche Courant. Blijkbaar lukt het ook niet altijd om de Hoogeveensche Courant te bezorgen op industrieterreinen en buitengebieden. “Woont u in een buitengebied of op een industrieterrein dan is bezorging van de krant niet vanzelfsprekend’, aldus de Hoogeveensche Courant. Hun eerlijke uitlating siert hen.
Mogelijk speelt ook een rol de slechte en late aanlevering van kranten, waardoor bezorgers
in hun eigen tijd moeten wachten bij het krantendepot voordat ze aan de slag kunnen. Ik neem aan dat ze hun eigen fiets moeten gebruiken voor de krantenbezorging, wat me niet erg motiverend lijdt omdat hierdoor ontstane defecten aan de fiets voor eigen rekening zijn. Blijkbaar is er ook veel wisseling van personeel. Beginnende bezorgers kennen de wijk niet goed en werken niet zo snel. Schijnbaar haken ook vaste krachten uiteindelijk ook af. Dat de nood hoog is blijkt uit de 300 euro bonus die een nieuwe depothouder en bezorger krijgt. Blijkbaar krijg ook een bezorger die een nieuwe bezorger oplevert een bonus van 300 euro.

Hoe werkt dat dan ? Euro 300 ontvangen en dan na de eerste ronde weer voorgoed naar huis?

Gelukkig is er nog de digitale krant: die kent niet de bezorgproblemen van de papieren krant.

Wat betreft de Hoogeveensche Courant vind ik het verder jammer dat haar redactiebureau in Hoogeveen is verdwenen: dat vergroot de emotionele en fysieke afstand tot haar lezers. Ook wordt de Hoogeveensche Courant te laat bezorgd en is de betaalversie (maandag, vrijdag) alleen te koop bij Pet !. Voor de gratis Hoogeveensche Courant (woensdag) zijn er meerdere afhaalpunten. Tot nu toe heb ik weinig klachten over de bezorging van de zaterdagkrant van Dagblad van het Noorden. Over doordeweekse dagen kan ik niet oordelen.

Wellicht ligt de oplossing toch in een hoger uurloon en redelijke vergoeding voor de fiets.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Deel dit bericht!

Geef een antwoord