Zondag Drentse derby tussen Hoogeveen en Emmen

Na de wedstrijd van afgelopen zondag in Meppel tegen Alcides, zondag opnieuw een Drentse derby. Thuis is Emmen de tegenstander. Het is het begin van een reeks van drie thuiswedstrijden op een rij.

De entourage in Meppel was afgelopen zondag natuurlijk geweldig. Dat mede dankzij de volle bus met jeugdspelers die de ploeg achterna reisde en ondersteunde. Daarnaast werd natuurlijk de achtste zege geboekt en bleef men dus ongeslagen. Wel krijgt men net als andere ploegen steeds meer te maken met blessures. Met Emil Bijlsma, Menno Heerkes en Levon van Dijk mist trainer Nico Haak op dit moment toch drie bepalende spelers.

Emmen tankte afgelopen zondag vertrouwen door Velsen te verslaan. De Emmenaren stonden bij de rust met 0-1 achter, maar tapten in de tweede helft, na een donderspeech van trainer Kevin Waalderbos, uit een ander vaatje en wonnen uiteindelijk nog met 1-2. De roodwitten stegen hierdoor op de ranglijst.

Totdat Emmen in 1985 de stap naar het betaalde voetbal maakte waren de duels tegen Hoogeveen echte klassiekers. Wedstrijden met 4000 toeschouwers waren de normaalste zaak van de wereld. Die charme, en ook het echte derby-gevoel, zijn wel verdwenen. Toch zullen velen uitkijken naar de onderlinge ontmoeting. Zo was Nico Haak ook drie seizoenen trainer bij de Emmenaren en verdedigde Raphael Ngendakumana tot vorige seizoen ook de roodwitte kleuren. Verder kennen veel spelers elkaar vanuit bijvoorbeeld de jeugd van FC Emmen.

In totaal (de wedstrijden van voor 1985, de voorganger van FC Emmen, meegerekend) stonden ploegen 16 keer eerder tegenover elkaar in Hoogeveen in een officiële wedstrijd. Hiervan won Hoogeveen er negen, speelde het vier keer gelijk en verloor het drie keer. De laatste keer was twee seizoenen geleden toen Hoogeveen met 3-2 won.

De wedstrijd begint zondag om 14.00 uur. ’s Avonds zijn de reacties van beide partijen en de samenvatting te zien via Hoogeveen TV. De noordelijke derby’s worden niet live uitgezonden.

Foto: Martin van Dijk

Deel dit bericht!

Geef een antwoord