Column

Opinie Moderne Slavernij

Triest de berichtgeving over moderne slavernij (DVHN, 30-10-2021) in Nederland, ook in Drenthe. Dit wordt door het Openbaar Ministerie terecht bestempelt als criminaliteit. Jammer is dat in het artikel legale vormen van moderne slavernij niet worden genoemd, hoewel verachtelijk, toch reeds decennia lang een groot probleem is in Nederland.

Dit wordt ferm gecontinueerd door de liberalisering van de wereldmarkt, waarin arbeidskrachten onderworpen zijn aan de grensoverschrijdende vraag naar goedkope krachten.

Recentelijk werd Nederland nog geschokt door (voormalige) arbeidskrachten in Nederland die woonden in erbarmelijke omstandigheden in een soort zelf gefabriceerde tentenkampen. Ze werken veelal onder relatief slechte omstandigheden tegen een relatief slecht loon. Velen zijn ook afhankelijk van werkgevers, w.o. uitzendbureaus, die hun beurs controleren. Ook de zogenaamde participatiemaatschappij drukt op de inkomsten van velen, terwijl de lasten stijgen. Noodlijdende, kwetsbare mensen dreigen zo vaker in de criminaliteit te belanden met mooie beloftes over gouden bergen verdienden, dan in een ‘laag’ formeel baantje. Het harde kapitalistische beleid van de overheid ondermijnt hierbij de morele belemmeringen.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: