Gezondheid

Aantal inwoners in Drenthe met een positieve testuitslag blijft stijgen: weekoverzicht t/m 24 oktober

Het aantal inwoners in Drenthe met een positieve testuitslag blijft stijgen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft in Drenthe wel stabiel. Vaccinatie beschermt voor 95% tegen ziekenhuisopname en voor 97% tegen een opname op de intensive care. Ook is de kans dat je een ander besmet kleiner als je gevaccineerd bent (63% lager). Voorkom verspreiding door zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden en thuis te werken als het kan. Blijf thuis bij klachten en laat je testen bij de GGD. Ook als je gevaccineerd bent.

Aantal vaccinaties
Prikken zonder afspraak is mogelijk op alle locaties in Drenthe. Check eerst de actuele openingstijden op drenthevaccineert.nl/locaties.

 • 374.711 inwoners uit Drenthe van 12 jaar of ouder hebben minimaal één vaccinatie ontvangen van een GGD of van een andere instantie (84%). (bron: RIVM)
 • 83% van alle 12-plussers in Drenthe is volledig gevaccineerd. (bron: RIVM)
 • In totaal, van 6 januari tot en met 24 oktober, zette GGD Drenthe 577.039 vaccinaties.

 

Waarom vaccineren? 
Ieder heeft zijn persoonlijke redenen.

Bijvoorbeeld:

 • Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen).
 • Vaccinatie helpt andere maatregelen (om het virus in te dammen) overbodig te maken.
 • Vaccinatie draagt bij aan de groepsimmuniteit. Doordat veel mensen in een groep immuun zijn, verspreid het virus zich minder snel en worden maatregelen om het virus in te dammen overbodig.

Meer voorbeelden en informatie om je eigen keuze te maken vind je bijvoorbeeld op de site van TNO en het RadboudUMC: coronavaccinatie-keuzehulp.nl

 

Aantal positieve testuitslagen 
Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

 • In Drenthe ontvingen in de afgelopen week 700 inwoners een positieve testuitslag.
 • Het aantal positief geteste inwoners is ten opzichte van de voorgaande week hoger geworden. In de voorgaande week kregen 578 inwoners een positieve uitslag (een stijging van 21%).
 • Het aantal positief geteste inwoners per 100.000 inwoners was in Drenthe lager dan in Nederland en omliggende regio’s.
 • Het reproductiegetal is iets gedaald de afgelopen week naar 1,24 (waarde van 7 oktober). Bij een reproductiegetal hoger dan 1, stijgt het aantal besmettingen. In dit geval wil een reproductiegetal van 1.24 zeggen dat 100 mensen met corona 124 andere mensen besmetten.
 • Door een landelijke storing kunnen we deze week geen overzicht geven van de positieve testuitslagen per leeftijdsgroep in Drenthe.
 • Landelijk zijn er 50% meer personen met een positieve coronatest gemeld dan in de week ervoor. In alle regio’s en alle leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen.

 

Ziekenhuisopnames 

 • Het aantal inwoners uit Drenthe met COVID-19 die worden opgenomen in een ziekenhuis neemt de afgelopen weken gemiddeld een klein beetje toe, echter het aantal opnames per dag is laag: in de afgelopen dagen schommelt het zevendaagsgemiddelde iets boven de 1 per dag.
 • Op 19 oktober lagen er 8 patiënten met COVID-19 in een Drents ziekenhuis, waarvan 4 op een IC bed. Het gaat hier ook om patiënten die buiten Drenthe wonen (bron: Acute Zorg Netwerk Noord Nederland.

 

Aantal testen 
Je kunt bij GGD Drenthe tussen 11.00 en 15.00 uur zonder afspraak komen testen. Bij de testlocaties krijg je altijd een PCR-test. De uitslag volgt uiterlijk binnen 48 uur (maar bijna altijd de volgende dag). Je krijgt hiervan automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

 • In de afgelopen week hebben minder inwoners uit Drenthe zich laten testen dan in de voorgaande week (verschil is 16% minder).
 • Het vindpercentage (aandeel positieve testuitslagen van de GGD-testen) is de afgelopen week gestegen van 9,7% naar 12,2%.

 

Laat je bij klachten altijd testen door de GGD (tussen 11-15.00 uur ook zonder afspraak)
Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als je extra voorzichtig wilt zijn voordat je mensen ontmoet of terugkomt van vakantie. Geef een positieve zelftestuitslag altijd door aan de GGD. Dat kan 7 dagen per week via 0800-1202 (8-20.00u) of 0592-709709 (8-17.00u). Het advies is om dan ook gelijk een (her)testafspraak te maken bij een GGD.

Zie ook:

Geef een reactie