Column

Opinie: donorbeleid iedereen denkt er anders over

Donor zijn. Iedereen denkt er anders over. Veel zieke mensen wachten op een donor. Wie wil geen mensen helpen ? Hoe waardeer ik mijn eigen lichaam na mijn dood ? Sommigen menen als ik dood ben wat maakt het mij nog uit wat er met mijn lichaam gebeurd ? Anderen willen hun lichaam intact houden. Als een soort zelfwaardering of soms uit religieuze overwegingen. Het is emotioneel belastend voor nabestaanden als men niets weet van de wensen van de overleden.

Het lijkt goed geregeld. De donorwet houdt in dat wie zich registreert automatisch orgaandonor wordt (soms kan familie donatie beletten). In de gemeente Hoogeveen heeft zich 33 procent van de mensen aangemeld als donor, aldus de Hoogeveensche Courant d.d. 6 oktober 2021, ver beneden het landelijke gemiddelde. Bij niet registratie ligt de beslissing bij een familielid, partner of vertrouweling die dit ondersteunt. In Hoogeveen zijn dus 67 procent van de bewoners niet aangemeld als donor, dat is ook boven het gemiddelde van Drenthe. Sommigen gaan zover te melden dat het zelfbeschikkingsrecht door de donorwet toeneemt en zien liever dat Nederlanders verplicht worden een keus te maken over wel of geen orgaandonor zijn. Een lastgeving lijkt me ook niet de gezonde weg. Wie bewust de keuze maakt om donor te worden kan dat kenbaar maken. Bovendien moet ook ruimte zijn voor twijfelaars en kan niet iedereen een verantwoorde keuze over zijn/haar lijf goed maken: kwetsbare groepen, zoals (zeer) jonge mensen, zwakbegaafd, statushouders, mensen
zonder vaste woon- en verblijfplaats en mensen die niet of slecht kunnen communiceren. Iemand die wilsonbekwaam is kan zijn/haar besluiten niet meer goed overzien. Wie geen bewuste keuze kan maken moet dan ook niet automatisch als donor worden aangewezen.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Geef een reactie

Aankomende evenementen